Accesul pacienților la medicamente noi în România depinde în parte de eforturile autorităților de reglementare de a reduce durata procedurilor de compensare a medicamentelor. Cătălina Grama, External Engagement Lead la UCB Pharma România.

În discursul său, Cătălina Grama a menționat că au fost făcuți pași importanți în ceea ce privește scurtarea timpului de evaluare a dosarelor de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM). Ea a precizat că, potrivit rapoartelor publicate în iulie și august, se înregistrează o medie de aproximativ 148 de zile pentru evaluarea dosarelor de compensare.

Timpul de acces la medicamente noi în România a crescut la 918 zile în comparație cu datele din studiul WAIT 2021, care indica un timp de așteptare de 899 de zile pentru pacienții români în 2021 și 883 de zile în 2020.

Cătălina Grama a subliniat importanța predictibilității în procesul de rambursare a medicamentelor, publicarea listelor de rambursare și elaborarea protocoalelor terapeutice. Ea a evidențiat impactul direct al acestor aspecte asupra pacienților și a susținut necesitatea de a reduce timpul de acces la noile terapii, subliniind că fiecare zi contează în tratamentul pacienților.

Reprezentanta UCB Pharma România a evidențiat și importanța inovației în furnizarea de terapii pentru pacienți și a menționat campania educațională de conștientizare a epilepsiei intitulată „Nu te ascunde!” susținută de companie.

În concluzie, Cătălina Grama a subliniat necesitatea de a asigura predictibilitate în procesele de rambursare, actualizarea listei de medicamente, sincronizarea protocoalelor terapeutice și stabilirea termenelor clare în procesele de acces la medicamente.

Ea a menționat, de asemenea, aspecte pozitive, cum ar fi introducerea procedurilor simplificate în procesul de renegociere a contractelor de cost-volum, dar și provocări legate de semnarea contractelor de cost-volum, în special pentru medicamentele deja incluse în listă.

De asemenea, reprezentanta Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Oana Ingrid Mocanu, a subliniat dificultatea negocierii cu bugete limitate și a evidențiat provocările legate de semnarea contractelor de cost-volum.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *