În perioada 18-28 septembrie 2023, douăzeci de tineri provenind din cinci țări diferite s-au reunit în localitatea luxemburgheză Sanem, în cadrul unui proiect de tipul Erasmus+, menit să creeze legături strânse între comunitățile europene prin intermediul muzicii.

„Youth Music Project”, fondat de ONG-ul Cre8, din Luxemburg, și-a propus „să conecteze oameni cu diferite moșteniri culturale, să împărtășească informații și idei și să le ofere o voce membrilor din comunitate care au primit până acum mai puține oportunități”, pentru a susține concluzia că muzica poate face o schimbare în lume.

La proiectul inovativ întins pe durata a 11 zile și 10 nopți au luat parte șase tineri din România, prahoveni cu toții (dintre care 5 sunt elevi ai liceelor din județ), cu vârste cuprinse între 16 și 23 de ani (selectați de fundația câmpineană Zamolxes). Acestora li s-au alăturat șase turci și cinci polonezi, ca participanți în proiect, precum și trei tineri originari din Lituania, Polonia și Pakistan, ca facilitatori și îndrumători în cadrul proiectului.

Programul adoptat în cadrul „Youth Music” a fost unul extrem de variat, propunând activități de toate felurile. Acțiunile tematice ale proiectului Erasmus+ (precum compunerea de la zero a unei piese muzicale, de la scrierea versurilor și a liniei melodice până la înregistrarea ei la Oberkorn Studios; ateliere de beatbox și djembe – instrument african de percuție, activități care s-au bucurat de sprijinul unor invitați cunoscuți în țara din vestul Europei) și cele de teatru (realizarea și interpretarea unor scenarii și manifesturi, jocurile de improvizație, exercițiile de actorie) au transformat întreaga atmosferă într-una dedicată artei, care a captat cu brio interesul participanților.

https://www.tiktok.com/@stefan_p3/video/7284325226920283425

Numeroasele activități recreative și vizitele în oraș, precum și prieteniile internaționale care s-au legat rapid în interiorul micii „comunități” create la centrul social din Sanem au transformat experiența Erasmus într-una de neuitat pentru toți tinerii care au luat parte la ea.

Mai mult, serile interculturale și zilele dedicate culturii țărilor participante i-au ajutat pe tineri să înțeleagă mai bine tradițiile și obiceiurile specifice fiecăruia, să își prezinte, la rândul lor, propriul popor și să ia parte la momente emoționante inspirate din culturile naționale.

Fotografiile de mai jos vorbesc de la sine despre un proiect care a adus cu sine lecții valoroase, dar și amintiri excepționale și momente de suflet și care a reunit oameni de calitate, care și-au promis, la plecare, că se vor revedea cât de curând posibil.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *