Cercetătorii au dezvoltat o nouă metodă pentru identificarea pacienților cu risc de fibrilație atrială, o tulburare a ritmului cardiac caracterizată prin bătăi neregulate ale inimii. Chiar dacă această afecțiune nu este mortală în sine, ea poate crește riscul de atac ischemic tranzitoriu (AIT) sau accident vascular cerebral (AVC) cu până la cinci ori.

Într-un studiu publicat în European Journal of Preventive Cardiology, o echipă de cercetători de la Universitatea Anglia de Est (UEA) a identificat patru factori specifici care pot prezice care pacienți sunt mai predispuși să dezvolte fibrilație atrială. Acești factori includ vârsta înaintată, tensiunea arterială diastolică mai mare și probleme legate de coordonarea și funcționarea camerei superioare stângi a inimii.

Cercetătorii au creat apoi un instrument simplu de utilizat pentru medici, care îi ajută să identifice pacienții cu risc crescut. Scopul este de a facilita diagnosticarea și tratamentul unui număr mai mare de pacienți, reducând astfel riscul de AVC. Aceste persoane cu risc crescut au nevoie de un tratament specific cu anticoagulante pentru a reduce probabilitatea unor viitoare AVC-uri.

Dr. Vassilios Vassiliou, cardiolog și cercetător principal de la Universitatea Anglia de Est, a subliniat importanța identificării pacienților cu risc crescut, afirmând că aceștia pot beneficia de tratament precoce și monitorizare extinsă a ritmului cardiac, reducând astfel riscul de AVC în viitor.

Studiul a fost efectuat pe 323 de pacienți tratați la Spitalul Universitar din Cambridge, care au suferit un AVC fără o cauză identificată, numit AVC embolic de sursă nedeterminată. Cercetătorii au analizat fișele medicale ale acestor pacienți, datele obținute din monitorizarea prelungită a ritmului cardiac și ecocardiogramele acestora.

Pe baza acestor informații, au identificat patru parametri care erau constanți la pacienții cu fibrilație atrială și au dezvoltat un model pentru a prezice cine va dezvolta această tulburare în următorii trei ani și, prin urmare, prezintă un risc crescut de AVC ulterior.

Acest instrument poate fi ușor utilizat de către medici în practica clinică, ajutându-i să identifice mai eficient persoanele cu risc crescut și să le ofere tratamentul adecvat pentru a preveni AVC-urile viitoare.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *