Bugetul alocat pentru sănătate în România este sub media europeană, care este de 10,3% din Produsul Intern Brut (PIB). În prezent, România investește doar 6,2% din PIB în domeniul sănătății, iar în această sumă sunt incluse și cheltuielile pe care cetățenii le suportă din buzunar pentru anumite servicii și medicamente.

Cu privire la economiile aduse de industria farmaceutică inovatoare în sistemul de sănătate al țării noastre, dr. Ioana Bianchi, Director Afaceri Externe al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), a discutat în cadrul celei de-a treia ediții a dezbaterii „Access and Therapies360,” organizată de redacția 360medical.ro, parte a seriei de conferințe 360 APT, dedicate accesului, politicilor și terapiilor.

În anul 2021, România ocupa prima poziție în ceea ce privește mortalitatea tratabilă. Un studiu efectuat de Lichtenberg în Slovenia, în 2015, a constatat că două treimi din decesele premature ar fi putut fi evitate datorită utilizării medicamentelor inovatoare. Același studiu a evidențiat că 7% dintre zilele petrecute în spital ar fi putut fi evitate prin utilizarea acestor medicamente inovatoare.

,,Dacă ne uităm la cheltuielile publice nete pentru medicamente pe cap de locuitor (din care scoatem taxele de tip clawback, contribuțiile la cost-volum), (acestea) sunt cele mai mici din toate țările Europei Centrale și de Est. România cheltuiește 101 euro pe cap de locuitor, față de Bulgaria 105, Polonia 107, Cehia 212 euro pe an.

Contribuția industriei farmaceutice inovatoare la bugetul Uniunii Europene este în valoare de 104 miliarde de euro pe an. Când ne uităm la România, contribuția membrilor ARPIM la bugetul României este de aproximativ un miliard de euro pe an, din care 600 sau 700 de milioane de euro sunt taxe specifice acestei industrii”, a explicat Dr. Ioana Bianchi.

Cum va arăta România în 2050? Aceasta este întrebarea la care s-a referit Directorul de Afaceri Externe al ARPIM atunci când a menționat prognozele realizate de compania PriceWaterhouseCoopers în 2019. Potrivit acestor prognoze, în 2050, unul din trei locuitori ai României va avea vârsta de peste 65 de ani, iar populația activă, care contribuie la finanțarea sistemului de sănătate, va scădea cu o treime.

Dar ce impact ar avea asupra economiei noastre dacă am reuși să reducem inactivitatea cauzată de boală și dizabilitate cu doar 10%? Ioana Bianchi oferă un răspuns concret: „Am obține un excedent de 920 de milioane de euro în buget. Boala nu afectează doar persoana care suferă de ea, ci și familia, prietenii și cei apropiați, care de multe ori devin îngrijitori informali. Dacă doar 10% dintre acești îngrijitori informali, care uneori trebuie să renunțe la locurile lor de muncă sau să-și reducă activitatea, ar reveni pe piața muncii, am avea un excedent de 1,8 miliarde de euro în buget.”

Mai multe economii pot fi realizate și prin utilizarea medicamentelor inovatoare. Un studiu efectuat în Statele Unite arată că introducerea celor mai noi terapii pentru cancer pe parcursul a 20 de ani a adus economii de 5 miliarde de dolari.

De exemplu, medicamentele inovatoare nu se adresează doar unui grup de pacienți, ci pot fi personalizate pentru fiecare pacient în parte. O terapie celulară cunoscută sub denumirea de terapie bazată pe CAR-T, care tratează anumite tipuri de cancer de sânge, responsabile de 600.000 de decese anuale în Uniunea Europeană, ar putea aduce un excedent de 5,1 miliarde de euro la bugetul Uniunii Europene, dacă ar fi utilizată la toți pacienții diagnosticați în 2020, conform precizărilor dr. Ioana Bianchi.

Un alt exemplu este cancerul bronhopulmonar, care este cel mai răspândit în România. Dacă patru dintre terapiile combinate pentru acest tip de cancer ar fi fost aprobate până în acest an, am fi realizat o economie de 662 de milioane de euro în bugetul Uniunii Europene, dacă ar fi fost folosite la pacienții diagnosticați în 2020. În plus, terapiile celulare pentru diabetul zaharat de tip I, care sunt pe cale să fie aprobate, ar putea aduce o economie de 6,1 miliarde de euro, evitând 650.000 de zile de spitalizare în Europa.

,,Ne găsim în anul care poate creiona viitorul politicii farmaceutice europene pentru următorii cel puțin 20 de ani. Ultima modificare a acestei legislații s-a petrecut cu mai bine de 20 de ani în urmă. Și este foarte important ca România să înțeleagă care este rolul ei.

Fac un apel ca împreună, industrie, asociații de pacienți, decidenți, autorități de toate tipurile, să colaborăm pentru a prezenta o poziție a României care să permită un acces mai bun al pacienților români la terapiile de ultimă generatie, salvatoare de vieți, deoarece propunerile avansate de către Comisia Europeană par să meargă exact în direcția opusă, reducând stimulentele care determină industria farmaceutică inovatoare să investească în noi tratamente, să ofere peste 850.000 de locuri de muncă în Uniunea Europeană, să ofere acces la studii clinice și să contribuie la reducerea mortalității și la îmbunătățirea calității vieții.

Dacă sănătatea are un cost poate prea ridicat pentru unii, lipsa ei are un preț colosal, pe care nu cred că România își poate permite să-l plătească. Vă invit să investim în sănătate, să investim în inovație și să ne unim eforturile pentru a convinge de acest lucru și decidenții”, a conchis Dr. Ioana Bianchi, Director Afaceri Externe ARPIM.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *