O nouă hotărâre a unei instituții din cadrul statului român pare să protejeze persoanele care pot fi implicate în cazuri de plagiat. După ce G4Media.ro a publicat recent un articol pe această temă, Biroul de Presă al Ministerului Educației a anunțat anularea unui apel în valoare de 22 de milioane de euro, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Acest apel fusese lansat în luna decembrie 2022, însă, în aprilie 2023, când Ligia Deca a prezentat bilanțul a șase luni ca ministru, acesta a fost inclus în lista realizărilor mandatului său.
Anularea acestei finanțări face parte dintr-un șir lung de decizii luate de diverse instituții-cheie, cum ar fi Curtea Constituțională, Ministerul Educației, universități, instanțe de judecată, Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, Consiliul Naţional de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării. Aceste decizii au avut ca rezultat îngreunarea sau blocarea mai multor tentative de a aduce la lumină cazuri de plagiat, iar beneficiarii principali par a fi persoane-cheie din conducerea Statului Român.
Săptămâna trecută, G4Media.ro a dezvăluit că unul dintre apelurile PNRR cu cea mai mare întârziere în aplicare la Ministerul Educației se numește „Digitalizarea managementului eticii universitare”. Anunțul lansării acestui apel a fost făcut pe 6 decembrie 2022 printr-un comunicat pe site-ul Ministerului.
A fost menționat că, în cadrul unei perioade de o săptămână, se așteptau propuneri și observații din partea publicului, care ar fi trebuit să contribuie la elaborarea Ghidului Solicitantului, un manual de instrucțiuni pentru cei interesați să acceseze aceste fonduri.
Parte din cei 22 de milioane de euro alocați pentru acest apel ar fi trebuit să fie folosiți de universitățile aprobate pentru a achiziționa software-uri destinate îmbunătățirii eticii academice, evaluării similitudinii în lucrările științifice și identificării posibilelor texte plagiate.
Acest apel viza o gamă largă de beneficiari, inclusiv studenți români, studenți străini în ciclurile de licență, master și doctorat, de la toate formele de învățământ, cu sau fără taxă, inclusiv cei cu dizabilități sau din grupuri vulnerabile socio-economic. De asemenea, personalul didactic și de cercetare din învățământul superior erau incluși în grupul-țintă. Cu toate acestea, ulterior, orice mențiune despre acest apel a dispărut de pe site-ul Ministerului, în timp ce alte apeluri, lansate mai târziu, și-au desemnat deja câștigătorii.
Sursă: edupedu.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.