Scleroza multiplă (SM) este o afecțiune autoimună în care sistemul imunitar atacă învelișul protector (mielina) al fibrelor nervoase, perturbând comunicarea către și dinspre creier. Identificarea semnelor timpurii ale SM este adesea o provocare pentru cadrele medicale, deoarece simptomele sale sunt variate și pot fi confundate cu altele. Acest lucru face ca diagnosticul să fie adesea un proces lung și incert.
Un nou studiu realizat de Universitatea din British Columbia (UBC) din Canada arată că oamenii sunt de aproape două ori mai predispuți să dezvolte tulburări psihiatrice, cum ar fi anxietatea și depresia, în anii anteriori apariției simptomelor clasice ale SM. Această cercetare, publicată în revista Neurology, sugerează că afecțiunile psihiatrice pot face parte dintr-o fază prodromală a SM, care reprezintă o perioadă cu simptome și indicii preliminare care apar înainte de manifestarea simptomelor obișnuite ale bolii.
Dr. Helen Tremlett, profesor de neurologie la UBC și membru al Centrului pentru Sănătatea Creierului Djavad Mowafaghian, explică că, de obicei, SM a fost considerată ca începând cu adevărat doar atunci când apare primul eveniment demielinizant, precum problemele de vedere. Cu toate acestea, cercetările recente au arătat că există o perioadă premergătoare în care boala se manifestă în moduri mai indirecte.
Scopul cercetării a fost de a identifica stadiile incipiente ale SM pentru a facilita un diagnostic mai rapid și, eventual, o intervenție mai eficientă în această afecțiune. Tratamentul precoce poate ajuta la încetinirea progresiei bolii.
Studiul s-a concentrat pe analiza datelor medicale ale 6.863 de pacienți cu SM din provincia canadiană Columbia Britanică. Cercetătorii au examinat prezența tulburărilor de sănătate mintală, precum depresia, anxietatea, tulburarea bipolară și schizofrenia, în cei cinci ani anteriori apariției simptomelor clasice ale SM.
Rezultatele au arătat că pacienții cu SM aveau o rată de aproape două ori mai mare de afecțiuni mintale în comparație cu populația generală, cu 28,0% față de 14,9%. De asemenea, utilizarea serviciilor medicale pentru simptomele psihiatrice a fost semnificativ mai mare în rândul pacienților cu SM, iar diferența a crescut în fiecare dintre cei cinci ani anteriori debutului bolii.
Dr. Anibal Chertcoff, autorul principal al studiului, a subliniat că deși nu se sugerează că aceste afecțiuni mintale pot prezice SM pe cont propriu, ele pot reprezenta un element din complexul prodromului SM și un semnal potențial atunci când sunt luate în considerare alături de alți factori.
Studiul se bazează pe cercetări anterioare care au indicat că și alte simptome, precum oboseala, tulburările de somn, sindromul intestinului iritabil, anemia și durerea, pot face parte din prodromul SM.
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.