Sursa: DIICOT

Potrivit anchetatorilor, peste 1.500 de tone de deșeuri ar fi fost aduse în România în județele Arad, Bihor, Hunedoara, Alba, Sibiu, și în Capitală

Gruparea ar fi început să aducă deșeuri ilegal în țară începând din 2021. Procurorii DIICOT au descoperit peste 50 de transporturi care conțineau mai mult de 1500 de tone de deșeuri.

Conform faptului că prețul de procesare şi reciclare a deşeurilor (80 lei/tona), este unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană în Romania, acestia ar fi urmărind să obțină câștiguri financiare mai mari.

La primul nivel al grupului se aflau intermediarii sau brokerii implicați în importul de deșeuri, ascunse sub aparența categoriei de materiale reciclabile sau valorificabile. Al doilea nivel al grupului infracțional implica transportatori români, care vizitau sediile sau punctele de lucru ale firmelor din comunitate, în special în Italia, pentru a încărca deșeurile. Iar pe cel de-al treilea palier al grupării, s-ar fi aflat administratorii și societățile care au ca obiect de activitate valorificarea/reciclarea deșeurilor.

Cu toate că transportul conținea deșeuri, transportatorii, sprijiniți de intermediari, declarau în documentele de însoțire că transportau materie primă. Astfel, puteau evita punctele de trecere a frontierei cu control al mediului.

Au fost identificate 57 de astfel de transporturi, totalizând peste 1.500 de tone de deșeuri. Aproximativ 40 de persoane vor fi aduse la sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara pentru audieri.

Imagini:

Sursa foto: DIICOT

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *