Elevii români care au participat la cea de-a doua ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori (IOAA) 2023, desfășurată în Grecia, au câștigat trei medalii de argint și două medalii de bronz, conform unei postări pe Facebook făcute de Ministerul Educației. Dintre cei cinci elevi reprezentând România, patru provin din școli de stat.

Competiția s-a desfășurat în orașul Volos, Grecia, între 24 septembrie și 30 septembrie și a fost organizată la a doua ediție, după ce România a fost țara gazdă anul precedent, așa cum menționează sursa citată. Participanții la IOAA au avut vârsta de până la 15 ani, conform site-ului oficial al competiției din acest an.

În competiție au fost implicate țări precum China, Columbia, Cehia, Ecuador, Emiratele Arabe Unite, Estonia, Grecia, India, Nepal, Republica Moldova, România, Tailanda, Ucraina și Suedia.

Este important de menționat că la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică – IOAA 2023, care a avut loc în Polonia în luna august, elevii români au câștigat trei medalii de argint, una de aur și una de bronz.

Iată medaliile obținute de elevii români:

Trebuie menționat că echipa a fost însoțită în Grecia de lectorul universitar dr. Cristian Pîrghie de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, membru al Comitetului Științific al olimpiadei, de coordonatorul principal, profesorul dr. Petru Crăciun de la Inspectoratul Școlar Județean Suceava, și de coordonatorul secundar, Elisabeta Ana Naghi, inspector pentru matematică și astronomie în Ministerul Educației, conform anunțului instituției.

Această olimpiadă a inclus următoarele probe:

  • Teoretică, cu o pondere de 60%
  • Practică, cu o pondere de 40%, care a inclus o probă de observare a cerului, compusă din:
  • Probă observațională I, simulată, cu două hărți pentru fiecare emisferă, Nordică și Sudică
  • Probă observațională II, simulată, de navigație pe cerul nopții
  • Probă observațională de zi pe cer înnorat, din cauza condițiilor meteorologice din Volos.

Ministerul Educației a subliniat că această olimpiadă promovează conceptul STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică), care dezvoltă competențe în aceste domenii și înțelegerea fenomenelor din viața reală din perspective multiple, abordând interdisciplinaritatea și relația științelor cu arta.

Sursă: edupedu.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *