Uniunea Europeană (UE) este în discuții cu compania americană producătoare de vaccinuri Moderna pentru a încheia un nou contract de furnizare a vaccinurilor anti-Covid-19, în contextul îngrijorărilor legate de creșterea numărului de infecții în regiune.

Moderna a furnizat vaccinuri anti-Covid-19 către UE în timpul pandemiei, însă contractul pentru vaccinurile adaptate la noile tulpini, inclusiv tulpina Omicron, a expirat în august anul trecut și nu a fost reînnoit.

Cel puțin opt țări din UE exprimă interes pentru încheierea unui nou contract de furnizare, conform unui raport citat de Financial Times și surse anonime.

Un purtător de cuvânt al companiei Moderna a afirmat că aceștia au produs vaccinul actualizat anti-Covid-19 la risc pentru a sprijini statele membre ale UE în viitoarele campanii de vaccinare. Vaccinul actualizat a fost aprobat în Europa și este pregătit pentru a fi furnizat. Dozele actualizate vor viza varianta XBB.1.5 a tulpinii Omicron.

Producătorul susține că încheierea unui acord cu Comisia Europeană ar fi cea mai rapidă modalitate de a asigura aprovizionarea cu vaccinuri anti-Covid actualizate, astfel încât campaniile de vaccinare să poată începe în octombrie.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a refuzat să comenteze discuțiile cu privire la contractul de furnizare cu Moderna, dar a indicat că au fost evaluate nevoile și interesele statelor membre pentru a obține vaccinuri anti-Covid-19 suplimentare.

În prezent, vaccinul Covid actualizat dezvoltat de Pfizer și partenerul său german BioNTech este cel mai utilizat în UE. În luna mai a anului trecut, Pfizer și BioNTech au modificat un acord privind furnizarea vaccinului anti-Covid-19, reducând numărul de doze pe care UE trebuie să le achiziționeze și amânând termenul de livrare până în 2026, ca urmare a scăderii treptate a cererii pentru aceste vaccinuri.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *