Operatorul de transport VINOTRANS ( comuna Filipeștii de Târg) refuză să elibereze abonamente gratuite elevilor: LEGEA ESTE ÎNCĂLCATĂ?

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede că elevii au transport gratuit: Articolul 83 – (1) Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculați în cadrul unităților de învățământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar care funcționează după un curriculum străin, prevăzut la art. 117 alin. (10) lit. r) pct. (iv), beneficiază de gratuitate, în condițiile legii, la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului școlar, în scopul asigurării dreptului la educație, în conformitate cu prevederile unei hotărâri de Guvern inițiate de Ministerul Educației și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, cu consultarea structurilor asociative ale autorităților administrației publice locale.

De asemenea, în noua procedură pentru eliberarea abonamentelor gratuite pentru elevi se menționează următoarele:

(13) După încheierea fiecărei luni, în primele 5 zile lucrătoare ale lunii următoare, fiecare operator de transport emite către ISJ/ISMB o factură unică la nivelul judeţului/municipiului Bucureşti, însoţită de o anexă care va conţine tabelele nominale prevăzute la alin. (8), structurate pe fiecare unitate de învăţământ, precum şi decontul conform anexei nr. 2d).

(14) Pentru efectuarea plăţii, unităţile de învăţământ transmit lunar către ISJ/ISMB copii după documentele de transport eliberate elevilor, conform alin. (8).

(1) Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat, inclusiv cei înmatriculaţi în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar înscrise în Registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează după un curriculum străin, beneficiază de gratuitate pentru transportul rutier local, inclusiv cel metropolitan, pe bază de titlu de călătorie, pe tot parcursul anului şcolar.

(2) Titlurile de călătorie gratuite pentru elevi se eliberează nominal de către operatorul local de transport, în baza confirmării/validării calităţii de elev. (Text publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 812 din 08 septembrie 2023).

Ieri, VINOTRANS SRL a cerut părinților să se asigure că administrația liceului a transmis listele cu elevii care beneficiază de abonament gratuit, ei susținând faptul că Vino Trans nu a primit încă nici o lista și în acest caz ei nu pot elibera abonamente elevilor. În schimb, conform legii, elevii își pot demostra calitatea de elev atât prin adeverința eliberată de liceu, dar și prin carnetul de note vizat pe anul curent de studiu.

Urmare a mesajului transmis de VINOTRANS au fost răspunsurile sătenilor, care „se bat cap în cap” cu ce spun reprezentanții firmei de transport!

În anumite licee din Ploiești s-a comunicat faptul că cei de la SC VINOTRANS SRL au primit listele și eliberează abonamente gratuite pentru elevi, dar altcineva care a fost să ridice abonamentul gratuit susține că i s-a răspuns astfel: „ se eliberează doar pe bani, bani folosiți ca să se alimenteze mașinile”. Altcineva spune că listele au fost trimise de joi la operatorul de transport, dar se refuză eliberarea abonamentelor gratuite: „Am fost acolo si ne-a spus daca nu vrem abonament cu bani sa iesim din curtea societatii” a mai adăugat cineva.

De asemenea, în mod normal firma de transport NU LUCREAZĂ sâmbăta, dar ieri a fost făcută o „excepție” pentru a da elevilor abonamente contra cost.

În plus, chiar dacă au fost prezentate inclusiv adeverințe de elev eliberate de liceu, nici acestea nu au fost luate în calcul de către firma de transport.

Astfel, în urma celor constatate și semnalate de locuitorii din satul Filipeștii de Târg cu privire la situația eliberării abonamentelor gratuite pentru elevi, așteptăm un răspuns de la firma VINOTRANS pe adresa redacției: office@republikanews.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

By rnews

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *