În ultimele 48 de ore, familii îndurerate care au avut puterea de a face un gest altruist, donând organele celor dragi pe care i-au pierdut, au scris povești adevărate despre moarte și viață.

Aceste povești au fost înregistrate cu mâinile și bisturiul medicilor implicați în intervențiile de prelevare și transplant, oferind astfel speranțe de viață exponențiale altor pacienți pentru care transplantul reprezintă singura șansă la viață. Agenția Națională de Transplant a raportat că un nou „maraton al vieții” a avut loc în weekend.

În cursul acestui an, în România, au fost efectuate prelevări de organe de la 63 de donatori în moarte cerebrală, iar 174 de pacienți au fost transplantați în 2023.

Un exemplu este cazul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor – Oradea, unde a avut loc cea de-a 17-a prelevare de organe și țesuturi de la începutul anului. Această prelevare a avut loc de la un donator în vârstă de 49 de ani, care a devenit victimă a unui accident rutier cu traumatism cranio-cerebral. Familia donatorului a avut curajul de a face un gest altruist pentru donarea de organe, oferind astfel alte 5 persoane necunoscute o nouă șansă la viață.

În altă parte a țării, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, în noaptea de luni, 25 septembrie, spre marți, a avut loc o complexă intervenție chirurgicală de prelevare de organe de la un pacient în vârstă de 55 de ani, aflat în moarte cerebrală în urma unui incident tragic. Aceasta este prima prelevare de organe realizată în acest an în cadrul celei mai importante unități sanitare din Arad.

Echipele chirurgicale de la Institutul Clinic Fundeni și de la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal din Cluj au fost prezente pentru aceste intervenții de prelevare. În urma acestor prelevări, două vieți au fost salvate prin transplanturile hepatice și patru pacienți au primit o șansă la o viață mai bună prin transplanturile renale. De asemenea, transplanturile de cornee urmează să fie realizate la Spitalul Clinic de Urgențe Oftalmologice București.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *