Conform experților, un test de sânge simplu și ieftin ar putea fi utilizat pentru a prezice riscul dezvoltării bolii Alzheimer cu până la 20 de ani înainte de apariția simptomelor.

Cercetătorii de la Universitatea Națională din Australia (ANU) au dezvoltat această tehnologie, care utilizează nanotehnologia și inteligența artificială pentru a analiza proteinele din sânge și a căuta semne precoce de neurodegenerare, numite biomarkeri, asociate cu Alzheimer.

Echipa ANU a creat un cip de siliciu ultra-subțire cu nanopori pentru analizarea proteinelor din sânge. Acest cip este introdus într-un dispozitiv portabil de dimensiunea unui telefon mobil, care utilizează inteligența artificială pentru a căuta semne corespunzătoare proteinelor asociate cu debutul precoce al bolii Alzheimer. Acest test ar putea fi efectuat rapid și ușor de medici de familie și alți profesioniști medicali, eliminând necesitatea procedurilor spitalicești costisitoare și invazive.

Deși nu există încă un tratament pentru Alzheimer, detectarea timpurie ar putea permite pacienților să înceapă modificări în stilul de viață și strategii de medicație care pot încetini progresia bolii.

Testul poate fi antrenat să detecteze mai multe afecțiuni neurologice în același timp, cum ar fi boala Parkinson, scleroza multiplă și scleroza laterală amiotrofică. Cercetătorii de la ANU speră că această tehnică de screening ar putea deveni disponibilă în următorii cinci ani.

Boala Alzheimer este o problemă majoră de sănătate publică, și deși nu există încă un tratament eficient, detectarea timpurie ar putea îmbunătăți semnificativ rezultatele pentru pacienți.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *