Un nou studiu sugerează că efectuarea exercițiilor fizice dimineața sau după-amiaza poate fi mai benefică în prevenirea diabetului zaharat de tip 2 decât exercițiile de seară. Această concluzie provine din cercetări recente, care vin în urma descoperirii că activitatea fizică matinală este, de asemenea, cea mai eficace în ceea ce privește pierderea în greutate.

Conform acestei noi cercetări, indiferent de vârsta, venitul sau nivelul de educație al unei persoane, activitatea fizică pe parcursul zilei are o legătură semnificativă cu reducerea riscului de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2. Cu toate acestea, exercițiile fizice de seară nu au demonstrat o legătură semnificativă din punct de vedere statistic cu riscul de diabet, așa cum arată rezultatele publicate recent în Diabetologia, revista Asociației Europene pentru Studiul Diabetului.

Studiile anterioare au sugerat că exercițiile de după-amiază, în comparație cu cele de seară, au un risc mai mic asociat cu decesul prematur, dar nu s-a acordat prea multă atenție corelației dintre momentul exercițiilor fizice și diabetul zaharat de tip 2.

Pentru a investiga această legătură, dr. Caiwei Tian și dr. Chirag Patel de la Facultatea de Medicină a Universității Harvard au condus un studiu care a implicat peste 93 de participanți britanici cu vârsta medie de 62 de ani, fără antecedente de diabet. Aceștia au purtat accelerometre la încheietura mâinii timp de o săptămână.

Pe baza datelor colectate, cercetătorii au folosit o măsură standard numită echivalentul metabolic (MET) pentru a evalua activitatea fizică. MET reprezintă raportul dintre rata metabolică în repaus și rata metabolică în timpul activității fizice și include toate tipurile de activități monitorizate de accelerometru pe tot parcursul zilei, precum treburile casnice, mersul pe jos și exercițiile intense.

Rezultatele au arătat că activitatea MET a fost asociată cu o scădere semnificativă a riscului de diabet zaharat de tip 2 în timpul dimineții și după-amiezei pentru fiecare unitate de creștere. Cu toate acestea, exercițiile de seară nu au prezentat o relație semnificativă cu riscul de diabet.

Echipa de cercetare a sugerat că factorii legați de stilul de viață, cum ar fi durata somnului și obiceiurile alimentare, ar putea influența cantitatea de exerciții fizice efectuate în diferite momente ale zilei și, în consecință, pot afecta rolul acestora în riscul de diabet.

După ajustarea pentru acești factori, asocierile dintre nivelurile MET și diferite momente ale zilei au devenit mai evidente. Dr. Tian a subliniat că, în ciuda consistenței activității măsurate în MET, intensitatea exercițiilor a fost un factor important, cu exerciții moderate spre viguroase și exerciții fizice viguroase corelate cu un risc redus de diabet pe tot parcursul zilei.

Autorii studiului au concluzionat că, în ceea ce privește prevenirea diabetului de tip 2, este importantă activitatea fizică totală, dar nu neapărat și consistența acesteia pe parcursul săptămânii. De asemenea, studiul sugerează că efectuarea unor activități cu intensitate mai mare poate contribui la reducerea riscului de diabet și a altor boli cardiovasculare.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *