Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, este subiectul unui dosar penal în care este acuzat că a exercitat presiuni asupra subalternilor săi pentru a modifica rezultatele unei expertize în favoarea unor firme cu care avea interese personale. În acest dosar, el este prins în flagrant primind mită.

Potrivit documentelor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, proiectul în cauză era finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 și viza reabilitarea unor tronsoane de drum în judeţul Vaslui, având o valoare totală de peste 222 de milioane de lei, împărțit în trei loturi.

În 2019, firma omului de afaceri care a denunțat cazul a câștigat două dintre cele trei loturi, în valoare de 50,4 milioane de lei și, respectiv, puțin peste 20 de milioane de lei. În 2021, relația dintre Dumitru Buzatu și firma respectivă s-a deteriorat, iar presiunile pentru defavorizarea acesteia au început să apară.

În acest context, în 2021, o firmă din Piatra Neamţ a încheiat un contract cu Consiliul Județean Vaslui pentru a realiza o expertiză ce să demonstreze dacă cerințele contractuale pentru cele două loturi au fost respectate. Buzatu ar fi făcut presiuni asupra reprezentanților firmei pentru a modifica rezultatele expertizei, în ciuda primelor concluzii care arătau că cerințele au fost respectate.

Ulterior, o altă asociere de societăți, controlată de același expert, a realizat o expertiză care a dus la concluzia că firma care a realizat lucrările trebuia să primească cu câțiva milioane de lei mai puțin decât prevedea contractul inițial.

În continuare, Buzatu ar fi încercat să oblige firma să accepte aceste concluzii, promițând că vor fi acceptate de către CJ Vaslui. Mită ar fi fost solicitată și primită pentru a modifica în favoarea firmei concluziile expertizei.

Ulterior acestor evenimente, președintele CJ Vaslui și managerii de proiect au început să întârzie decontarea sumelor pentru lucrări, argumentând că lista de cantități de materiale folosite nu se încadrează în cerințele supervizorului.

În cele din urmă, Dumitru Buzatu a început să se implice personal pentru decontarea banilor către firma denunțătoare, deși aceste atribuții nu îi reveneau. El a exercitat presiuni asupra funcționarilor responsabili din cadrul CJ Vaslui și a coordonat activitatea lor în direcția urgentării documentației pentru decontarea sumei de bani către firma respectivă.

Buzatu Dumitru se află acum sub anchetă penală pentru acuzațiile de corupție, într-un caz care vizează presiuni și mită în proiecte finanțate din fonduri europene.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *