România a depășit 11.000 de cazuri noi de Covid raportate săptămâna trecută ceea ce înseamnă o creștere de peste 25%.
Dr. Sandra Alexiu, președinta Asociația Medicilor de Familie București – Ilfov și membră a Societății Române de Microbiologie a explicat pentru Digi24 de ce este această creștere.
Conform Ministrului Sănătății cazurile au crescut în felul următor:
- 10-16 iulie: 430 cazuri noi – 3 decese
- 17-23 iulie: 517 cazuri noi – 3 decese
- 24-30 iulie: 595 cazuri noi – 4 decese
- 31 iulie – 6 august: 906 cazuri noi – 6 decese
- 7-13 august – 1.054 cazuri noi – 3 decese
- 14-20 august: 1.894 cazuri noi – 4 decese
- 21-27 august: 3.326 cazuri noi – 4 decese
- 28 august – 3 septembrie: 4.772 cazuri noi – 12 decese
- 4-10 septembrie: 7.171 cazuri noi – 14 decese
- 11-17 septembrie: 11.226 cazuri noi – 18 decese
Dr. Sandra Alexiu a precizat: „Luni am testat zece și nouă erau pozitivi”.
„Nu este un fenomen la care nu ne-am fi așteptat. În general, în momentul în care scad temperaturile și se răcorește, virusurile care circulă în perioada rece prin intermediul curenților de aer cresc în intensitate. De-asta ne trezim și cu mai multe infecții respiratorii în general, produse de alte virusuri, cum sunt celelalte coronavirusuri, sau rinovirusurile, sau virusurile gripale, totdeauna cresc în perioada de toamnă-iarnă. La fel, intrarea în colectivități.
Încep școlile, încep cursurile, sunt perioade în care mai mulți oameni stau adunați în spații închise. Când aceste spații nu se aerisesc, sigur că virusurile circulă mai intens și au posibilitatea mai frecvent să producă infecții. Toată lumea se aștepta ca, odată cu toamna, să vină și asta și uite că s-a întâmplat chiar înainte să înceapă școlile, probabil că acum vor mai crește câteva zile sau poate chiar două săptămâni, până când începe activitatea în școală și dispar primele cazuri și se creează o obișnuință. După care ne așteptăm ca toate aceste lucruri să devină o chestiune uzuală. Așa cum în fiecare sezon rece ne întâlnim cu gripa, tot așa probabil ne vom întâlni și cu Covid mai departe”, a declarat Sandra Alexiu.
Cum ne adaptăm?
„Nu par a fi (forme) grave. Evoluția lor arată foarte clar că s-a mers în felul în care se merge pentru fiecare tip de virus care apare nou. La început apar forme grave – gazdele (oamenii) sunt mai puțin obișnuite cu un virus nou, se luptă, dar nu toată lumea câștigă această luptă și apar multe victime. Pe măsură ce trece timpul, virusul se adaptează, omul se adaptează. Omul produce anticorpi, încep să apară mijloace de apărare, încep să apară vaccinuri. Pe de altă parte, virusul suferă mutații, începe să se adapteze astfel încât să rămână în mediu. Ca să rămână în mediu, nu poți să-ți omori toate gazdele, trebuie să rămână niște gazde care să se înmulțească. Și atunci el devine mai contagios, ca să ajungă la mai mulți recipienți, la mai multe gazde, însă nu mai este atât de virulent, îi scade gravitatea, astfel încât gazda să nu mai moară, ci doar să fie zona unde să se poată înmulți. De-asta am ajuns azi să vorbim de foarte multe cazuri de Covid, dar de foarte puține cazuri grave”, a afirmat medicul.
Ce ar fi bine să învățăm?
„Ar fi fost foarte bine ca oamenii să învețe lucrul ăsta (să se protejeze, mască, igienă, izolare – n.r.) în pandemie. Adică odată ce am descoperit că știm niște lucruri despre un virus, că se transmite prin aer și că atunci când ești bolnav trebuie să folosești o barieră, atunci ar fi trebuit să învățăm această lecție. Oamenii care sunt răciți ori nu se duc în colectivitate, ori, dacă trebuie neapărat să iasă, să poarte mască. Din păcate, lecția asta nu s-a învățat și, din păcate, virusul se împrăștie și ajunge la oameni care sunt mai sensibili. Dacă vrem să ne protejăm, trebuie să fim vaccinați, să fim atenți când intrăm într-o colectivitate închisă să purtăm mască, dacă știm că avem probleme de imunitate, și la cele mai mici simptome de boală să luăm legătura cu un medic ca să-i explicăm ce avem”, a mai precizat președinta Asociația Medicilor de Familie București-Ilfov.
În sezonul rece vom avea o circulație pentru multe virusuri, nu numai gripale. Primul lucru pe care ar trebui să-l facem este acela de a preveni prin vaccinarea antigripală, pe care să o facem înainte de sezon, a spus, de asemenea, și medicul Adrian Marinescu, pentru Antena 3 CNN.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews