În Poiana Brașov au avut loc două evenimente academice majore în domeniul cercetării științifice neurologice, unde au fost prezentate noi abordări în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor neurologice precum boala Parkinson, migrena și sindromul vertiginos, precum și metode eficiente de prevenire a acestora.
Aceste două manifestări au fost a XVIII-a ediție a Școlii Internaționale de Vară de Neurologie și a XIII-lea Curs European de Neuroreabilitare și au reunit aproximativ 200 de tineri medici neurologi. Evenimentele au avut în calitate de invitați 19 profesori și cercetători științifici din Germania, Italia, Israel și România, personalități de marcă în domeniul medical al neurologiei la nivel mondial.
Școlile de vară au avut loc în perioada 15-16 septembrie și au fost desfășurate atât în format fizic, cât și online. Acestea au prezentat cele mai recente descoperiri științifice din domeniul neurologiei, cu accent pe tratamentul afecțiunilor precum boala Parkinson, migrena și sindromul vertiginos.
Boala Parkinson, care afectează aproximativ 6,3 milioane de persoane la nivel global, inclusiv peste 70.000 de români, a fost un subiect de mare importanță în discuțiile științifice. Această afecțiune, care este a doua ca frecvență după maladia Alzheimer în rândul afecțiunilor neurologice degenerative, rămâne necurabilă după mai bine de 200 de ani de la prima sa descriere de către dr. James Parkinson.
Vertijul, care afectează peste 35% din persoanele cu vârsta peste 65 de ani, a fost de asemenea un subiect important de discuție. Vertijul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni întâlnite în medicina de familie și poate avea consecințe grave, inclusiv deces accidental și depresie.
Migrena, care afectează 1 din 8 oameni la nivel global și este a doua cauză de ani trăiți cu dizabilitate, a fost abordată în contextul sindromului vertiginos asociat cu această afecțiune. Migrena vestibulară, care poate cauza vertij, poate fi gestionată cu tratament medicamentos specific.
Un alt subiect discutat a fost conceptul de rezervă neurobiologică în recuperarea pacienților neurologici, o temă profundă în cercetarea neurologiei moderne.
Aceste evenimente au reprezentat o oportunitate valoroasă pentru tinerii medici neurologi de a se familiariza cu cele mai recente descoperiri în domeniul neurologiei și de a adăuga valoare abilităților lor clinice în beneficiul pacienților cu diverse afecțiuni neurologice.
,,Dacă recent, la Lyon, în cadrul celei de-a-7-a ediții a Congresului European de Neuroreabilitare, am dezbătut , alături de experți de renume mondial, cele mai recente și provocatoare descoperiri științifice în domeniul neuroreabilitării, în mod firesc acele concluzii trebuiau expuse și tinerilor noștri medici neurologi , motiv pentru care majoratul Școlii Internaționale de Vară de Neurologie s-a focusat pe actualitățile din cercetarea științifică prezentate în Franța, dar și pe teme de interes major în neurorecuperarea pacienților cu diferite dizabilități cauzate de anumite afecțiuni neurologice.
Sunt convins că plusul de valoare adăugat cu această ocazie abilităților tinerilor medici români se va regăsi în aria clinică și implicit în beneficiul bolnavilor aflați în diverse stadii de tratament”, a declarat prof. univ.dr. Dafin Mureșanu, președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (The European Federation of NeuroRehabilitation Societies – EFNR).
Sursă: 360medical.ro
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.