Ceremonie impresionanta, in varf de munte. S-au implinit 95 de ani de la inaugurarea Crucii Caraiman. Duminica Batalionul 21 Vanatori de Munte a organizat un ceremonial militar si religios de omagiere a eroilor neamului romanesc. Monumentul Crucea Caraiman a fost construit in memoria celor 30.000 de militari cazuti in luptele de pe Valea Prahovei, in Primul Razboi Mondial.
Un copil care flutura cu bucurie drapelul Romaniei, in varf de munte, la aproape 2300 de metri altitudine, in fata Crucii Caraiman. Cel mic priveste cu mandrie soldatii aflati in dispozitiv, de-o parte si de cealalta a momumentului. Este o imagine care face cat 100 de cuvinte,( de aici schimbam cadrul) si care a fost surprinsa duminica, la pranz, la ceremonialul militar si religios de omagiere a eroilor neamului romanesc.
Asa se face ca in perioada 2016-2021, Ministerul Apararii Nationale a demarat lucrari de restaurare, reabilitare si conservare a Monumentului Crucea comemorativa a Eroilor romani din Primul Razboi Mondial. Lucrarile propriu-zise s-au intins pe parcursul a 11 luni, in mod special in perioada calda.
Crucea de pe varful Caraiman, din Muntii Bucegi, are o inaltime de 39,3 metri si a fost construita in perioada 1924-1928, la altitudinea de 2.291 de metri. In 2013 ea a fost recunoscuta de Cartea Recordurilor ca fiind cea mai inalta cruce din lume situata pe un varf montan. Au existat zvonuri potrivit carora monumentul ar fi fost ridicat la cererea reginei Maria. Doar ca, in realitate, crucea a fost construita la initiativa comunitatii locale din Busteni, din otel ramas dupa bombardamentele din razboi si reciclat la Uzinele Resita.