Această decizie a fost luată în urma consultărilor și a dezbaterilor publice referitoare la impactul schimbării de oră asupra sănătății și stilului de viață al oamenilor.

Uniunea Europeană a început să implementeze această schimbare în anul 2021, când țările membre au avut ultima schimbare planificată a orei, urmând să-și aleagă între ora de vară sau cea de iarnă și să rămână pe aceeași oră permanent. Aceasta a fost o mișcare menită să creeze o abordare mai uniformă și să ofere o mai mare stabilitate a programelor pentru cetățeni.

Schimbarea orei este un proces care implică ajustarea ceasurilor pentru a utiliza mai eficient lumina naturală în funcție de anotimpuri. Ora de vară implică mutarea ceasului înainte cu o oră pentru a profita de mai multă lumină naturală în timpul zilei, în timp ce ora de iarnă presupune mutarea ceasului înapoi cu o oră pentru a face tranzitia către sezonul cu zile mai scurte.

Această practică a început în unele țări în timpul Primului Război Mondial, ca o măsură de economisire a energiei. Din ce în ce mai multe țări au adoptat acest obicei în decursul anilor, iar în prezent, majoritatea țărilor din Europa și alte regiuni aplică acest sistem de schimbare a orei.

De-a lungul anilor, au existat dezbateri cu privire la beneficiile și dezavantajele acestei practici. Unii susțin că schimbarea orei poate contribui la economisirea de energie, în timp ce alții aduc în discuție impactul negativ asupra sănătății și ritmului biologic al organismului uman.

Pentru a facilita adaptarea organismului la schimbarea orei, este recomandat să se reducă consumul de cafea, ceai negru/verde, băuturi carbogazoase și energizante. Adaptarea completă a organismului poate dura câteva zile sau săptămâni, în funcție de individ.

Este important de menționat că există țări care au renunțat la acest obicei și nu mai practică schimbarea orei, iar altele au propus să facă trecerea la o oră de vară permanentă sau să renunțe la acest sistem. Decizia finală și abordarea variază de la țară la țară, iar unele propuneri rămân încă în dezbatere.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *