Ministerul Sănătății a efectuat o analiză pentru primul semestru al acestui an, privind numărul de cazuri tratate în spitalele din România, atât cele publice, cât și cele private, și a comparat datele cu perioada pre-pandemică din 2019.

Conform acestei analize, spitalele private au înregistrat creșteri semnificative atât în ceea ce privește spitalizările continue, cât și cele de zi. Cu toate acestea, numărul total de pacienți tratați în spitalele private rămâne semnificativ inferior celui înregistrat în spitalele publice.

Această analiză a fost inclusă într-un proiect de act normativ și a cuprins datele privind activitatea a 374 de spitale publice și 311 spitale private care au contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru servicii de spitalizare continuă și spitalizare de zi.

Conform documentului, în primele 6 luni ale acestui an, numărul de cazuri de spitalizare continuă în spitalele private a crescut cu 9,7% față de aceeași perioadă din 2019, ajungând la 101.663, în timp ce numărul de spitalizări de zi a înregistrat o creștere de 63,1%, ajungând la 681.614.

În comparație, în spitalele publice din România s-au înregistrat, în prima jumătate a acestui an, 1,68 milioane de cazuri de spitalizare continuă și aproximativ 2,26 milioane de spitalizări de zi.

În raport cu primul semestru din 2019, numărul de cazuri de spitalizare continuă a înregistrat o scădere de 14,7%, o tendință care se încadrează în strategia națională de sănătate, care vizează reducerea internărilor inutile și dezvoltarea serviciilor de ambulatoriu.

Prin urmare, numărul de cazuri de spitalizare continuă în spitalele private reprezintă doar 6% din totalul înregistrat în spitalele publice în primul semestru din 2023, în timp ce spitalizările de zi din spitalele private reprezintă 30% din cele efectuate în unitățile medicale publice.

Creșterea înregistrată în cazul spitalelor private a fost determinată în mare măsură de modificările aduse reglementărilor, în special eliminarea plafonului impus de CNAS pentru numărul de spitalizări de zi contractate.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *