În fiecare an, odată cu reînceperea școlii, revine în discuție problema ghiozdanelor prea grele, încărcate la maximum cu materiale școlare și cărți. Postura incorectă la copii și adolescenți poate duce la probleme de sănătate sau stimă de sine scăzută, spun specialiștii. Care este poziția corpului unui copil, cum se relaxează, în ce fel își poartă un școlar ghiozdanul sau în ce poziție stă un adolescent în timp ce este atent la un joc video, toate acestea sunt aspecte la care adulții din familie trebuie să fie atenți.

Purtarea rucsacului sau ghiozdanului în mod necorespunzător reprezintă un factor major în ceea ce privește postura incorectă.  Tocmai de aceea, întotdeauna, rucsacul trebuie purtat pe ambii umeri și să stea cât mai lipit de spate.

„  Atunci când purtăm un rucsac sau o geantă pe un singur umăr, mai ales în perioada de creștere, coloana vertebrală se va deforma și va apărea ceea ce numim noi scolioza. Descoperită la timp, scolioza se poate trata, printr-un program de kinetoterapie corect efectuat.”

Ce afecțiuni pot apărea când copilul nu are o postură corectă?

„În momentul în care copilul adoptă o postura incorectă, din diferite motive, precum utilizarea excesivă a smartphone-ului, ne putem confrunta cu apariția deformărilor coloanei vertebrale. Aceste deformări pot apărea în plan frontal, precum scolioza, sau în plan sagital, în cazul cifozei sau hiperlordozei. De aceea, atunci când observam că adolescentul sau copilul menține capul aplecat în față, are o pozitie “cocoșată”, are tendința să ducă bazinul în față atunci când stă în picioare, sau ține un umăr mai sus decât celălalt, este momentul să ne adresăm unui specialist în vederea evaluării amănunțite și stabilirea unui diagnostic corect.”

„În primul rând, atât la școala cât și acasă, biroul și scaunul copilului ar trebui adaptat în funcție de înălțimea acestuia. Spatele trebuie menținut drept, picioarele trebuie să atingă solul și să formeze un unghi de 90 de grade la nivelul genunchilor, lumina trebuie să vină din față, să se reflecte asupra caietelor, astfel încat copilul sa nu șți schimbe poziția anterior menționată.”

De preferat, spun medicii, este ca biroul și scaunul să fie reglabile pe înălțime, astfel încât să poată fi adaptate pe masură ce copilul va crește.

By Costin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *