Parlamentul European are grija si de plamanii ploiestenilor. O rezolutie adoptata la Strasbourg da dreptul cetatenilor sa dea in judecata Primaria Ploiesti, in cazul in care considera ca municipalitatea nu a facut toate demersurile necesare imbunatatirii calitatii aerului in oras.
Europarlamentarul roman Nicu Stefanuta a fost raportor din partea Grupului Verzilor pentru acest proiect.

Noua directivă reglementează limite mai stricte în privința prezenței particulelor în aerul respirabil, care afectează sănătatea oamenilor.  Conform Agenției Europene de Mediu, 29.000 de români mor anual prematur din cauza calității proaste a aerului.

Noua rezoluție vine și în sprijinul ploiestenilor si prahovenilor afectati de poluare.

Legislația propune limite mai stricte, care, dacă sunt depășite, deschid dreptul de a merge în instanță pentru persoanele afectate dar și pentru ONG-uri. De asemenea, persoanele care se îmbolnăvesc din cauza depășirilor limitelor calității aerului pot să primească despăgubiri din partea autorităților care nu au luat măsuri. Noua directivă impune autorităților să fixeze aparate de măsurat calitatea aerului în locurile cele mai circulate.  Noile măsuri vor trebui să se regăseasca rapid și în legislația națională.

România are proceduri de încălcare a legislației europene în ceea ce privește calitatea aerului și riscă amenzi mari, care vor fi plătite din buzunarele cetățenilor.

Ploiestiul este prezent in topul celor mai poluate orase din România.

Costurile sociale cu sănătatea cuprind cheltuielile directe necesare pentru îngrijirea problemelor de sănătate cauzate de poluarea aerului, precum și cheltuielile indirecte cauzate de scăderea speranței de viață.

By Costin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *