controale ITM la angajatorii prahoveni

Finalul de vară și începutul de toamnă a fost plin de controale în unitătile de cazare din Prahova. Inspectorii ITM Prahova au organizat în perioada 28.08-08.09.2023 ample controale în unităti de cazare din judetul nostru.

Printre obiectivele propuse cu ocazia verificărilor în teren a fost și identificarea angajatorilor care nu respectă prevederile legale care reglementează relațiile de muncă și luarea măsurilor care se impun pentru determinarea acestora să se conformeze dispozițiilor legale în materie.

Cu ocazia controalelor efectuate, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Relaţii de muncă au depistat două persoane care prestau muncă nedeclarată şi au aplicat amenzi în valoare totală de 40.000 lei.

Totodată, inspectorii de muncă au constatat o serie de deficienţe în domeniul relaţiilor de muncă, fiind dispuse amenzi în valoare de 6.000 de lei, trei avertismente și opt măsuri în vederea remedierii neconformităților.  Deficiențele constatate au fost următoarele:

  • Neîntocmirea contractului individual de muncă anterior începerii activității;
  • Nerespectarea prevederilor legale cu privire la repausul săptămânal;
  • Nerespectarea regulamentului intern;
  • Nerespectarea prevederilor legale referitoare la evidența timpului de lucru;

Inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Securitate și Sănătate în muncă au verificat 30 de angajatori, printre deficiențele constatate putând fi enumerate:

  • Lipsa instrucțiunilor  proprii de sănătate și securitate în muncă;
  • Neprezentare documente;
  • Lipsa buletin de verificare prize de pamânt;
  • Truse medicale de prim ajutor incomplete/expirate.

În urma controalelor desfășurate în cadrul acestei campanii, inspectorii de muncă din cadrul compartimentului Securitate și Sănătate au aplicat două amenzi în valoare de 10.000 de lei și au dispus 67 de măsuri cu termene ferme de remediere a deficiențelor constatate.

Inspectoratului Teritorial de Muncă Prahova va continua acţiunile de îndrumare şi consiliere în domeniul de competenţă, urmărindu-se și modul în care urmează a fi îndeplinitie măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

FOTO CU CARACTER ILUSTRATIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *