Pasionaţii de astronomie vor avea „o oportunitate rară şi interesantă” de a vedea o cometă cu ochiul liber o experienţa unică în viaţă, a anunțat directorul unui centru de astrofizică din cadrul unei universităţi britanice.

Cometa Nishimura, descoperită în august 2023, va atinge cea mai mică distanță față de Terra pe 12 septembrie, devenind vizibilă în Europa de Nord cu puțin timp înainte de răsăritul soarelui.

„Această cometă are nevoie de 500 de ani pentru a orbita Sistemul Solar, în timp ce Pământul are nevoie de un an, iar planetele exterioare au nevoie de câteva decenii. Cometa Halley, care a stârnit mult interes în timpul apropierii sale de Terra în 1986, are nevoie de 76 de ani pentru a parcurge o orbită completă în jurul Sistemului Solar. Aşadar, când se spune că este o oportunitate unică în viaţă pentru a vedea cometa Nishimura nu este o exagerare”, a explicat profesorul Gibson.

„Ea poate fi deja văzută, dar se va afla la 78 de milioane de mile (125,5 milioane de kilometri) de Pământ pe 12 septembrie şi atunci ar trebui să avem cea mai bună şansă de a o vedea cu ochiul liber. În medie, oamenii au şansa de a vedea o astfel de cometă cu ochiul liber o dată la un deceniu – este o oportunitate rară şi interesantă”, a adăugat el.

„Pe măsură ce cometa se apropie de soare, va continua cu siguranță să se intensifice și, posibil, să devină un obiect cu ochiul liber la începutul lunii septembrie”, a spus Nasa. „O problemă este că cometa va fi, de asemenea, unghiulară în apropierea Soarelui, așa că va fi posibil să o vedem doar în apropierea apusului sau a răsăritului.”

Cometa C/2023 PI a fost numită după astrofotograful japonez Hideo Nishimura, care a descoperit-o în timp ce realiza fotografii cu expunere îndelungată ale bolţii cereşti folosind o cameră foto digitală, pe 11 august anul acesta.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *