Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că pe canalul Bâstroe se depun aluviuni dacă nu sunt făcute încontinuu săpături.
„Noi am trimis toate acele documente către Ministerul Afacerilor Externe cu mai multe luni în urmă. La canalul Bâstroe, dacă lucrările de săpare nu se desfășoară constant, se acumulează sedimente, în special în zona de ieșire a canalului în Marea Neagră. Cred că aceste sedimente s-au acumulat și s-a săpat”, a explicat Sorin Grindeanu într-o intervenție la Prima News, conform News.ro.
Întrebat dacă au fost efectuate săpături care depășesc limita admisă, ministrul Transporturilor a răspuns: „Am trimis toate aceste informații către Ministerul Afacerilor Externe.”
„În acea perioadă, am primit informații contradictorii, unii susțineau un punct de vedere, alții altul. Desigur, cei care argumentau că nu ar trebui să intervenim, că suntem prea precauți, etc. Am transmis toate aceste informații către cei responsabili de tratatele internaționale, adică Ministerul Afacerilor Externe, solicitându-le punctul de vedere. (…) Am trimis aceste informații de două ori, iar ulterior am revenit, cerându-le să ne ofere punctul de vedere. Nu am primit nicio comunicare din partea lor”, a explicat Sorin Grindeanu.
Ministrul PSD a fost întrebat, de asemenea, care au fost rezultatele măsurătorilor. „Adâncimea a depășit șase metri. Nu pot să spun cu certitudine dacă aceasta este situația actuală, deoarece lucrările de săpare au fost oprite. (…) La momentul respectiv, a fost benefic că unii dintre noi au insistat să se oprească lucrările și să găsim o soluție pașnică. Trebuia să folosim canalul Sulina, deoarece Sulina este singurul canal. Comisia Europeană și Statele Unite au înțeles acest lucru și ne-au susținut. Mai mult, ucrainenii, inclusiv la Galați, într-o întâlnire anterioară, au solicitat oficial Comisiei Europene includerea canalului Bâstroe, care se află în întregime pe teritoriul ucrainean, în rețeaua europeană de transport, cunoscută sub denumirea de TEN-T. Noi, ca stat, am transmis opoziția noastră și am subliniat că există și alte lucruri oficiale, cum ar fi canalul Sulina. (…) Este foarte important că am reacționat atunci pentru că am stabilit clar cu Statele Unite ale Americii și Comisia Europeană că nu vom trece peste această linie roșie. Și, din câte vă pot spune din discuțiile purtate la masa negocierilor, această poziție nu a fost schimbată”, a adăugat Grindeanu.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.