Uniunea Europeană (UE) a implementat un Acord de Achiziții Comune (Joint Procurement Agreement – JPA) încă din 2014, în urma constatării că un astfel de instrument ar facilita achizițiile comune pentru mai multe state interesate, contribuind la obținerea unor prețuri mai avantajoase.

Această inițiativă a luat naștere ca urmare a experienței dobândite în timpul pandemiei de gripă porcină H1N1 din 2009-2010. La momentul actual, 36 de state membre ale UE și țări asociate fac parte din acest acord, care s-a dovedit a fi deosebit de util, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19, conform unui articol publicat de Politico.

La doar două săptămâni după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat oficial pandemia de COVID-19, Comisia Europeană a inițiat patru proceduri de licitație în cadrul structurii contractuale a JPA pentru a achiziționa ventilatoare pulmonare, kit-uri de testare și materiale sanitare. Până în prezent, milioane de doze de medicamente și echipamente medicale au fost asigurate prin intermediul acestui acord.

De exemplu, în noiembrie 2022, Comisia Europeană a reușit să achiziționeze 3,5 milioane de doze de nirmatrelvir/ritonavir, un medicament utilizat pentru tratarea pacienților cu risc de dezvoltare a unor forme severe de boală.

În iulie 2022, UE a încheiat un acord pentru furnizarea a 2,25 milioane de fiole de remdesivir, extinzând astfel un acord inițial încheiat în faza incipientă a pandemiei. Acest lucru a demonstrat că JPA este un mecanism adecvat pentru a asigura accesul țărilor membre la vaccinuri și tratamente împotriva COVID-19 la prețuri rezonabile și într-un mod echitabil.

Unul dintre avantajele majore ale JPA este abordarea sa simplă de funcționare. Fiecare stat membru poate decide dacă participă sau nu la un anumit contract pentru un produs specific. După ce statele se înscriu pentru un contract, acesta este supus licitației de către Autoritatea pentru Pregătire și Răspuns în domeniul Sănătății din UE, iar compania câștigătoare se angajează să furnizeze cantitatea specificată a produsului către statele participante la contract.

România, care a aderat la JPA încă din septembrie 2014, a beneficiat de acest acord. Acest mecanism a fost considerat potrivit pentru a gestiona vârful pandemiei în România și a contribuit la consolidarea solidarității și încrederii între statele membre ale UE în fața provocărilor complexe legate de sănătate.

Totuși, au existat și provocări asociate cu acordurile de achiziție comună, cum ar fi probleme legate de lanțurile de aprovizionare, care pot duce la crize de aprovizionare în alte regiuni. De asemenea, diferențele în reglementările naționale ale statelor participante reprezintă o altă provocare. Cu toate acestea, experții cred că aceste îngrijorări pot fi abordate pe măsură ce JPA evoluează.

În concluzie, JPA a fost un instrument esențial pentru statele membre ale UE în gestionarea pandemiei, contribuind la consolidarea cooperării, solidarității și coordonării în rândul statelor în momentele de criză.

Sursă: 360medical.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *