Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, și Secretarul de Stat al SUA, Antony Blinken, au avut o discuție telefonică privind impactul atacurilor rusești asupra porturilor fluviale ucrainene asupra României. Această discuție a avut loc la inițiativa părții americane.

Luminița Odobescu a exprimat recunoștința pentru sprijinul și solidaritatea SUA și a aliaților cu România în fața acestor evenimente și a subliniat importanța menținerii atenției NATO asupra evoluțiilor din Marea Neagră și regiune.

Pe parcursul convorbirii, au fost discutate importanța continuării dialogului și coordonării bilaterale cu privire la securitate și la agenda curentă a NATO.

De asemenea, s-a subliniat nivelul excelent al cooperării bilaterale dintre România și SUA, cu un accent special pe colaborarea în sectorul energetic.

Secretarul de Stat al SUA a evidențiat solidaritatea cu România și a mulțumit pentru sprijinul acordat Ucrainei, precum și pentru măsurile adiționale luate de România pentru facilitarea tranzitului grânelor ucrainene.

Oficialul american a apreciat interesul și implicarea României în căutarea unor soluții eficiente în acest context, alături de SUA, Comisia Europeană și Ucraina.

Cei doi demnitari au fost de acord să continue cooperarea strânsă în perioada următoare, inclusiv în ceea ce privește susținerea Inițiativei celor Trei Mări și consolidarea conectivității în regiune prin includerea Republicii Moldova și a Ucrainei.

‏‏‎ ‎

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *