Comitetul ONU de Combatere a Rasismului a emis o declarație prin care condamnă reticența unor țări bogate, cu precădere Germania, Elveția, Regatul Unit și Statele Unite, de a renunța la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor dezvoltate împotriva bolii Covid-19.

Într-o reuniune ministerială a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) din iunie 2022, după negocieri intense, statele membre au ajuns la un acord inițial referitor la autorizarea țărilor în curs de dezvoltare de a beneficia, opțional, pentru o perioadă de cinci ani, de brevetele aferente vaccinurilor dezvoltate împotriva Covid-19.

Totuși, conform Comitetului pentru Eliminarea Discriminării Rasiale, un organism format din 18 experți independenți ale căror avize nu au caracter obligatoriu, acest acord nu merge suficient de departe. Comitetul afirmă că acest acord nu este suficient pentru a aborda ratele ridicate de morbiditate și mortalitate legate de Covid-19 la nivel global, în special în rândul persoanelor și grupurilor expuse cel mai mult discriminării rasiale.

Comunicatul comitetului, în sprijinul căruia a contribuit Ashwini K.P, Raportor Special ONU pentru forme contemporane de rasism, subliniază că boala Covid-19 rămâne o problemă majoră de sănătate publică, iar efectele sale devastatoare afectează disproporționat grupurile și persoanele vulnerabile la discriminare rasială.

Având în vedere această situație, Comitetul îndeamnă „țările din emisfera nordică, în special Germania, Elveția, Regatul Unit și Statele Unite, să renunțe la drepturile lor de proprietate intelectuală în ceea ce privește vaccinurile, tratamentele și tehnologiile de îngrijire medicală asociate cu pandemia de Covid-19”.

În opinia Comitetului, aproximativ 32% din populația mondială a primit cel puțin o doză de vaccin suplimentar sau de rapel, însă în țările în curs de dezvoltare, cum ar fi Gabon, Papua Noua Guinee, Burundi și Madagascar, acest procent este sub 1%. Aceste constatări se bazează pe date publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

În cadrul OMC, discuțiile cu privire la suspendarea drepturilor de proprietate intelectuală asupra tratamentelor și instrumentelor de diagnosticare pentru Covid-19 se desfășoară într-un ritm lent.

Comitetul subliniază că refuzul persistent al țărilor bogate de a susține o suspendare generalizată a Acordului OMC privind Aspectele Comerciale ale Drepturilor de Proprietate Intelectuală (Acordul TRIPS) ridică îngrijorări cu privire la obligațiile statelor semnatare ale Convenției Internaționale pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare Rasială.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *