Pacienții cu cancer din Marea Britanie vor beneficia în premieră de o injecție revoluționară menită să reducă durata tratamentului la doar șapte minute. După obținerea aprobării din partea Agenției de reglementare a medicamentelor și produselor de sănătate (MHRA), serviciul național de sănătate britanic (NHS), finanțat de stat, va deveni primul sistem medical din lume care va oferi această injecție la sute de pacienți în fiecare an.

NHS va fi pionier în furnizarea unei injecții pentru tratarea cancerului către sute de pacienți din Anglia, fapt ce ar putea reduce durata tratamentului cu până la trei sferturi.

Se estimează că majoritatea acestor pacienți vor beneficia acum de medicament printr-o injecție de șapte minute, înlocuind metoda intravenoasă obișnuită, care durează de obicei între 30 de minute și o oră.

După aprobarea MHRA, NHS England a anunțat marți că sute de pacienți eligibili care primesc imunoterapie cu atezolizumab vor primi o injecție subcutanată (sub piele), ceea ce va permite echipelor de oncologi să acorde îngrijire mai multor pacienți.

„Această aprobare nu doar că ne va permite să oferim îngrijiri mai rapide și mai comode pacienților noștri, ci va elibera și resurse pentru a trata un număr mai mare de pacienți pe parcursul zilei”, a explicat dr. Alexander Martin, oncolog consultant la West Suffolk NHS Foundation Trust.

NHS a subliniat că atezolizumab (comercializat sub denumirea de Tecentriq) este de obicei administrat pacienților prin perfuzie intravenoasă, un proces care poate dura în mod obișnuit între 30 de minute și o oră pentru unii pacienți, în special atunci când accesarea unei vene este dificilă.

„Injecția subcutanată reprezintă o opțiune de tratament mai rapidă, fiind necesare aproximativ șapte minute, în comparație cu 30 până la 60 de minute cât durează metoda actuală de perfuzie intravenoasă”, a explicat Marius Scholtz, director medical la Roche.

Medicamentul, produs de compania Genentech, parte a Roche, acționează ca inhibitor al punctelor de control (anti PD-L1) și încurajează sistemul imunitar să recunoască și să distrugă celulele canceroase.

Tratamentul este deja oferit pacienților NHS din Marea Britanie care suferă de diferite tipuri de cancer, inclusiv plămâni, sân, ficat și vezică urinară.

NHS anticipează că majoritatea dintre cei aproximativ 3.600 de pacienți care încep tratamentul cu atezolizumab în fiecare an în Regatul Unit vor trece acum la injecția subcutanată care economisește timp. Totuși, pacienții care primesc atezolizumab în combinație cu chimioterapia pot continua să primească medicamentul prin perfuzie intravenoasă.

Profesorul Peter Johnson, directorul național pentru cancer al NHS, a subliniat că această inovație reflectă angajamentul unui sistem medical axat pe inovație de a oferi pacienților cele mai avansate tratamente împotriva cancerului.

„Prin această primă introducere la nivel global a tratamentului, sute de pacienți vor petrece mai puțin timp în spital, iar în unitățile de chimioterapie NHS se va elibera timp prețios”, a afirmat el.

„Păstrarea celei mai bune calități posibile a vieții pentru pacienții cu cancer este crucială, așa că aceste injecții subcutanate mai rapide vor face o diferență semnificativă”, a adăugat profesorul.

Studii recente sugerează că majoritatea pacienților cu cancer preferă tratamentul pe cale subcutanată – fie prin injecție, fie prin perfuzie sub piele – datorită disconfortului redus, ușurinței administrării și duratei mai scurte de tratament, în comparație cu perfuzia intravenoasă.

Mii de pacienți britanici cu cancer beneficiază de forma intravenoasă a atezolizumabului, care poate reduce semnificativ riscul de recidivă a cancerului. În cazul pacienților cu cancer pulmonar fără celule mici în stadiu incipient, studiile clinice au demonstrat că medicamentul poate reduce riscul de recidivă sau deces cu 34% după intervenția chirurgicală și chimioterapie.

Această abordare inovatoare acționează prin blocarea unei proteine care împiedică sistemul imunitar să atace celulele canceroase, făcându-le astfel vizibile pentru acesta.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *