„La Tomatina”, este o celebra bătaie cu roşii care atrage anual mii de turişti în oraşul Buñol din estul Spaniei. Ieri, pe parcursul bătăii, s-au adunat aproximativ 15.000 de oameni!

S-au folosit aproape 120 de tone de roșii foarte coapte, iar pentru a se proteja de sucul acid al tomatelor, au purtat ochelari de înot și măști de scufundări.

Originea evenimentului datează din perioada unei dispute ce a avut loc în 1945, cu ocazia Zilei oraşului, care s-a terminat printr-o bătaie generală cu roşii, luate de pe rafturile unui vânzător local de zarzavaturi.

De atunci, criticii evenimentului denunţă o risipă alimentară. Însă roșiile sunt cultivate în mod special pentru Tomatina, iar dacă sărbătoarea nu ar mai avea loc, nu ar mai fi plantate.

Datorită Tomatinei, mulți agricultori obțin profitul care îi ajută să depășească perioada friguroasă. Aceasta se datorează faptului că Primăria din Bunol comandă roșiile crescute de agricultorii locali cu câteva luni înainte de desfășurarea evenimentului anual. Cu toate acestea, popularitatea La Tomatina a crescut semnificativ în 1980, când a primit o expunere mediatică intensă și a devenit cunoscută în întreaga lume.

Sărbătorit în fiecare an în ultima miercuri a lunii august, evenimentul este acum recunoscut ca fiind un fenomen de importanță națională și internațională, atrăgând turiști din toate colțurile lumii.

Participanții se îmbracă cu tricouri și pantaloni scurți în culori deschise si participă la bătaia cu roșii aproape o oră transformând orașul într-o mare de roșii turtite.

Consiliul local prescrie o scurtă listă de instrucțiuni pentru siguranța participanților și a festivalului:

  • Nu aruncați altceva decât roșii
  • Nu rupe hainele
  • Păstrați o distanță de siguranță față de camioane
  • Nu mai aruncați roșii după a doua lovitură de pistol de pornire
  • Urmați indicațiile personalului de securitate
  • Aruncă roșii doar în țintele pe care le poți vedea, pentru a nu-i răni pe alții
  • Nu aruncați roșii direct în clădiri
  • Să aveți un timp minunat, distractie!

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *