Sursă foto: Facebook/ Ioana Maria Lupașcu

Reprezentanții Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești au anunțat joi-dimineață trecerea în neființă a Ioanei Maria Lupașcu.

Cu sufletele îndurerate vă anunțăm că prietena și colega noastră, Ioana Maria Lupașcu, a plecat dintre noi.

Deși oamenii buni nu câștigă întotdeauna, o vom ține minte pe Ioana ca o adevărată luptătoare, atingând cu dragoste persoanele din jurul ei și clapele pianului chiar și în cele mai dificile momente ale vieții. Suntem recunoscători că ne-am putut afla în preajma unui spirit atât de frumos și a unei artiste desăvârșite, deși această călătorie a fost întreruptă prematur.

Înmormântarea va avea loc sâmbătă, 2 septembrie 2023, în București.
Gândurile noastre sunt alături de familie, prieteni și toți cei ce au cunoscut acest suflet pur, și îi asigurăm de tot sprijinul nostru în aceste momente dureroase.

Sincere condoleanțe!

Filarmonica „Paul Constantinescu”

Născută pe 19 septembrie 1977, în Brăila, Ioana Lupașcu a început studiul pianului la vârsta de patru ani, sub îndrumarea profesorului Mircea Bogatu. Ea a absolvit Liceul de Muzică „George Enescu” din București, iar în anul 2000 a terminat cu cea mai mare notă Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din același oraș. În același an, a fost acceptată la programul de master „Virtuosity Level” la Conservatorul din Lausanne, Elveția. După o scurtă perioadă, s-a mutat în Italia, unde a studiat timp de trei ani la Academia Europea di Musica sub îndrumarea celebrului pianist Lazar Berman. Studiile sale s-au încheiat în 2005, iar acești cinci ani de colaborare cu Berman i-au permis să-și dezvolte abilitățile artistice și să-și aprofundeze înțelegerea interpretării muzicale soliste. Lazar Berman a descris-o drept „o solistă cu capacități artistice și tehnice imense”, conform site-ului său oficial, https://ioanalupascu.ro/.

În 2005 s-a întors în România, unde a colaborat cu majoritatea orchestrelor filarmonice naționale, inclusiv cele din București (Orchestra Națională Radio, Bucharest Symphonic Pops, Orchestra Medicilor), precum și orchestrele din Ploiești, Arad, Cluj, Iași, Timișoara, Bacău, Botoșani, Sibiu, Târgu Mureș, Constanța, Târgoviște, Galați, Craiova, Satu Mare și multe altele. Ea a cântat sub bagheta unor dirijori renumiți, cum ar fi JF Antonioli din Elveția, Ramiro Arista, Mihail Agafița, Ovidiu Bălan, Valentin Doni, Mika Eichenholz din Suedia, I. Ionescu-Galați, Ladislau-Petru Horvath din Italia, Marius Hristescu, Koichi Inoue din Japonia, Walter Hilgers din Germania, Sabin Pautza, I. I. Prunner, Gottfried Rabl din Austria, Petre Sbârcea, Tiberiu Soare, Winston Dan Vogel din SUA, Theo Wolters din Olanda și alții. Recitalurile ei au avut loc în săli de prestigiu precum Sala Puccini (Conservatorio „G.Verdi” Milano), Teatro San Babila, Ateneul Român, Sala Radio, Sala Thalia, Opera Brașov și altele.

Începând cu anul 2007, Ioana Maria Lupașcu a fost solistă concertistă a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *