Atenție, șoferi! Codul Rutier suferă modificări semnificative în ceea ce privește utilizarea alarmelor auto. Conform reglementărilor rutiere actuale, este permisă instalarea numai a sistemelor sonore antifurt care respectă anumite reguli stipulate în legislație, referitoare la nivelul sonor și durata sunetului emis.
În caz contrar, conducătorii auto din România se expun riscului de a primi amenzi considerabile, cu valori apropiate de 3.000 de lei. Proprietarii de autovehicule au posibilitatea să monteze alarme auto care au rolul de a descuraja sau îngreuna tentativele de furt din interiorul mașinii sau chiar a vehiculului în sine.
Conform Codului Rutier, alarmele auto trebuie să îndeplinească anumite caracteristici. De exemplu, semnalul emis de alarmă nu trebuie să depășească o durată de un minut. De asemenea, intensitatea semnalului sonor nu trebuie să depășească anumite limite.
Conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 536/1997, care aprobă Normele de igienă și recomandări privind mediul de viață al populației, nivelul maxim admis pentru zgomot în apartamente este de 35 de decibeli în timpul zilei și 25 de decibeli în timpul nopții (între 22:00 și 06:00). Aceste măsurători se efectuează într-o încăpere cu ferestrele închise.
De asemenea, conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, este interzisă utilizarea alarmelor auto extrem de sensibile, care se declanșează la trecerea altor vehicule în imediata apropiere.
În cazul în care proprietarii de autovehicule încalcă aceste prevederi ale legislației rutiere, sunt pasibili de amenzi cuprinse între 9 și 20 de puncte-amendă. Având în vedere că, în prezent, valoarea unui punct-amendă este de 145 de lei, sancțiunile pe care le pot primi cei care folosesc alarme auto ce nu respectă normele impuse de lege se situează între 1.305 lei și 2.900 de lei.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.