sursă foto Stirile Kanal DSursă foto: Stirile Kanal D

Noua lege a educației care va intra în vigoare în septembrie va aduce modificări semnificative în ceea ce privește acordarea burselelor școlare pentru elevi. Din păcate, conform proiectului de metodologie de acordare a acestor burse, pus în dezbatere publică de Ministerul Educației până pe 4 septembrie, niciun elev din țară nu va beneficia de bursele în cuantumul minim prevăzut de lege.

În contextul acestui proiect, care stabilește regulile de acordare a burselelor conform noii legi a educației (198/2023) în învățământul preuniversitar, se conturează o situație în care bursele de merit, de excelență olimpică și tehnologice nu pot fi acordate conform sumelor minime stabilite de lege.

Aceasta se datorează faptului că formula de calcul pentru aceste burse este legată de numărul de zile de școală, inclusiv în timpul vacanțelor școlare. Cum în fiecare lună din acest an școlar există zile din perioadele de vacanță, suma minimă prevăzută de lege nu poate fi asigurată.

Mai exact, în cadrul noului proiect de metodologie, se menționează că bursa socială va fi acordată pe întreaga durată a anului școlar, inclusiv în timpul vacanțelor, pentru elevii care se încadrează în această categorie și care urmează cursurile la o școală.

Cu toate acestea, pentru celelalte tipuri de burse, cum ar fi cele de merit, tehnologice și de excelență (atât tipul I, cât și tipul II), suma minimă stabilită de lege nu poate fi garantată. Ministerul Educației a fixat anumite cuantumuri minime pe care susține că le poate oferi lunar, dar în practică acordă sume mai mici.

Astfel, pentru acest an școlar, potrivit legii educației 198/2023, suma minimă prevăzută pentru burse este de 450 de lei pe lună pentru bursa de merit, 300 de lei pe lună pentru cea socială și între 700 și 3.000 de lei pe lună pentru bursa de excelență olimpică, în funcție de criteriile stabilite în lege pentru participarea la competițiile școlare.

Este important de menționat că aceste sume pot suferi modificări în anii școlari următori, însă, din păcate, în prezent se confruntă cu probleme în ceea ce privește asigurarea sumelor minime stabilite de lege pentru toate tipurile de burse.

Conform proiectului de ordin, în articolul 18, alineatul 2, se specifică că formula de calcul a bursei se aplică în lunile din anul școlar care coincid cu perioade de vacanță. Cel puțin pentru acest an școlar, conform calendarului, în fiecare lună pot exista cel puțin 4 zile de vacanță școlară, care sunt urmate de alte zile de vacanță în luna următoare, începând cu septembrie 2023 și până în iunie 2024.

Astfel, pentru acele luni în care există zile de vacanță, se folosește formula de calcul pentru bursele de excelență, de merit și tehnologice: (CmB / NZL) x (NZL – NZV), unde:

  • CmB reprezintă cuantumul minim al bursei (stabilit prin lege/ordin de ministru)
  • NZL este numărul de zile lucrătoare în luna respectivă
  • NZV reprezintă numărul de zile de vacanță în luna respectivă, excluzând zilele de sâmbătă și duminică.

De asemenea, în cadrul acestui calcul, sărbătorile legale și zilele libere conform legii sunt considerate zile lucrătoare.

Pentru a exemplifica, în luna septembrie, cu 21 de zile lucrătoare și 6 zile de vacanță (din care doar 4 sunt luate în calcul, iar weekendul nu este inclus), un elev care primește o bursă de merit în valoare de 450 de lei ar urma să primească doar 321 de lei pentru acea lună, utilizând formula menționată.

În octombrie, cu 20 de zile de cursuri și 2 zile de vacanță din perioada 28 octombrie – 5 noiembrie, un elev cu o bursă de merit ar urma să primească 405 lei.

Același principiu se aplică și în luna aprilie 2024, unde numărul de zile lucrătoare și de vacanță corespunde cu cel din octombrie 2023, astfel încât o bursă de merit ar fi tot de 405 lei.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *