Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) este instituția responsabilă cu acreditarea unităților sanitare din România. În luna august, ANMCS a evaluat și clasificat 11 spitale publice cu paturi în diferite categorii de acreditare, dintre care cinci unități au fost încadrate în categoria a II-a (acreditate cu recomandări).

În același timp, cinci unități au primit planuri de conformare pentru a remedia deficiențele identificate în următoarele 24 de luni. Aceste rezultate reprezintă o îmbunătățire față de runda de acreditare din iulie, când doar 4 din cele 13 spitale evaluate au fost clasificate în categoria a II-a.

Conform unui ordin publicat în Monitorul Oficial, din cele 11 unități medicale evaluate în august, cinci au fost încadrate în categoria a II-a (acreditate cu recomandări): Centrul Național Clinic de Recuperare Neuropsihomotorie Copii „Dr. Nicolae Robănescu” București, Centrul Clinic de Boli Reumatismale „Dr. Ion Stoia” București, Spitalul de Pneumoftiziologie Călărași, Spitalul Municipal Vatra Dornei (jud. Suceava) și Endodigest (jud. Bihor). Aceste unități au primit acreditarea pentru cinci ani, iar cel mai înalt punctaj a fost obținut de Spitalul de Pneumoftiziologie Călărași (95,65%).

În ceea ce privește celelalte 6 spitale evaluate, unul a fost inclus în categoria a III-a (acreditat cu rezerve) – Spitalul de Pneumoftiziologie cu Ambulatoriu Integrat Argeș -, în timp ce 3 spitale au fost încadrate în categoria a IV-a (acreditat cu încredere redusă) – Spitalul Orășenesc Târgu Neamț (jud. Neamț), Spitalul de Boli Cronice Siret (jud. Suceava) și Spitalul de Pneumoftiziologie Botoșani. De asemenea, alte două unități medicale au fost incluse în categoria a V-a (prelungire a procesului de acreditare) – Spitalul Municipal Câmpia Turzii (jud. Cluj) și Spitalul Municipal Târnăveni (jud. Mureș).

Cele cinci spitale incluse în categoriile IV și V au fost prevăzute cu planuri de conformare pentru următorii doi ani, în timpul cărora trebuie să remedeieze deficiențele constatate.

În România, există 6 categorii de acreditare pentru spitale: Categoria I – acreditat; Categoria II – acreditat cu recomandări; Categoria III – acreditat cu rezerve; Categoria IV – acreditat cu încredere redusă; Categoria V – decizie de prelungire a procesului de acreditare; Categoria VI – neacreditat. De menționat că în prezent nu există spitale clasificate în categoria I de acreditare.

Din data de 17 octombrie 2019, toate spitalele din România sunt obligate să afișeze în mod vizibil, la intrare și pe paginile lor de internet, categoria lor de acreditare sau, în cazul în care nu au fost încă evaluate, să indice că se află în proces de acreditare.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *