Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) a dezvoltat primul său ghid dedicat cardiomiopatiilor, la realizarea căruia a contribuit și un cardiolog din România.

Prof.dr. Ruxandra Oana Jurcuț, coautor al acestui ghid, care ocupă poziția de șef al Secției de Cardiologie 4 la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” din București și coordonează Centrul de Expertiză pentru Boli Cardiovasculare Genetice Rare – IUBCV „Prof. Dr. C. C. Iliescu”, a explicat că acesta este primul ghid de acest tip și aduce în față definiții noi și elemente de diagnostic și evaluare a riscului extrem de avansate.

Elaborarea acestui ghid a durat doi ani și a presupus o muncă riguroasă de evaluare a studiilor și de formulare a indicațiilor. Prof.dr. Ruxandra Jurcuț a subliniat că fiecare autor a contribuit cu segmente specifice, iar discuțiile în echipă au stat la baza finalizării sale.

Aceasta a evidențiat, de asemenea, conducerea excelentă oferită de Elena Arbelo și Juan Pablo Kaski, membri ai echipei de experți, și a descris această experiență ca fiind memorabilă. Pentru singurul reprezentant român din acest grup de experți, faptul de a fi coautor al ghidului ESC reprezintă „o onoare incredibilă”, având în vedere că acest ghid este respectat cu sfințenie de întreaga comunitate medicală și reprezintă standardele-cheie ale domeniului cardiologiei.

Prof.dr. Ruxandra Jurcuț, coautorul român al acestui ghid, recomandă cu căldură acest material de lectură tuturor medicilor cardiologi. Acest ghid poate fi accesat pe site-ul Societății Europene de Cardiologie.

Deoarece domeniul cardiomiopatiilor este o preocupare majoră pentru prof.dr. Ruxandra Jurcuț, care supraveghează Centrul de Expertiză pentru Boli Cardiovasculare Genetice Rare la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu”, unde sunt tratați pacienții cu diverse afecțiuni cardiace genetice rare, realizarea acestui ghid are o semnificație specială pentru ea.

Domeniul cuprinde boli precum cardiomiopatia hipertrofică, cardiomiopatia dilatativă familială, displazia aritmogenă de ventricul drept și multe altele, iar ghidul reprezintă un instrument important în abordarea acestor afecțiuni complexe.

Prof.dr. Ruxandra Jurcuț a subliniat că această provocare de a contribui la primul ghid ESC dedicat cardiomiopatiilor a reprezentat o oportunitate de a avansa în domeniul pe care îl iubește și în care a fost implicată timp de peste 10 ani. Ea a adăugat că a fost o onoare să lucreze alături de experți cunoscuți la nivel global în acest domeniu, și astfel, să contribuie la dezvoltarea acestei ghiduri esențiale în medicina cardiacă.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *