În ultimul deceniu, sezonul estival din România obișnuia să fie marcat de câteva zeci sau chiar sute de cazuri de infecție cu virusul West Nile, transmis prin intermediul mai multor specii de țânțari. Cu toate acestea, începând cu anul 2020, numărul acestor cazuri a cunoscut o scădere semnificativă. Chiar și în acest an, cifra raportată de autorități pentru infecții este redusă, cuprinzând doar o singură cifră.

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a comunicat că de la începutul perioadei de supraveghere a infecției cu virusul West Nile (din 6 iunie până în 17 august), s-au confirmat doar 7 cazuri de infecție. Un alt caz este considerat probabil. Aceste cazuri au fost înregistrate în București, Dolj și Ilfov (câte 2 cazuri fiecare), precum și în Satu Mare și Galați (câte un caz). Totodată, raportul include și un caz considerat probabil de infecție.

În ceea ce privește consecințele, în acest sezon au fost înregistrate 3 decese cauzate de infecția cu virusul West Nile, în județele Satu Mare, Ilfov și Dolj.

Numărul actual de cazuri este mult mai mic comparativ cu cel din anii premergători pandemiei. În 2018, România a înregistrat 276 de cazuri de infecție cu virusul West Nile și 42 de decese asociate, iar în sezonul 2019 s-au înregistrat 66 de cazuri de infecție și 8 decese.

În anul 2020, autoritățile au raportat 6 cazuri, în 2021 au fost 7 cazuri, iar singurul an cu o cifră mai mare de infecții a fost 2022 (48 cazuri). În țara noastră, virusul West Nile este transmis de mai multe specii de țânțari, răspândiți în mediile urbane și rurale.

Specialiștii recomandă publicului să evite expunerea la țânțari, să utilizeze insecticide, să se protejeze prin intermediul plaselor la ferestre pentru a împiedica pătrunderea acestora în locuință, să asigure drenarea bălților din împrejurimi și să elimine sursele de apă stătută și gunoiul menajer.

Factorii care favorizează apariția epidemiei în Europa includ temperaturile ridicate, valurile de căldură care urmează ploilor abundente și creșterea circulației călătorilor și mărfurilor.

Experții atrag atenția asupra faptului că în majoritatea cazurilor infecția nu prezintă inițial simptome, dar atunci când apar, acestea pot varia și includ în special febră, dureri de cap, dureri musculare și articulare, uneori greață și vărsături, diaree, iar în unele cazuri inflamarea ganglionilor limfatici.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *