Sursă foto: edupedu.ro

Astăzi, Ministerul Educației a organizat o sesiune de dezbateri privind procedura de gestionare a cazurilor de violență în școli, la care au participat mai mult de 20 de reprezentanți din rândul elevilor, profesorilor, părinților, societății civile și instituțiilor partenere (cum ar fi Direcția Siguranță Școlară și Agenția Națională Antidrog).

Potrivit unui comunicat de presă, reprezentanții acestor organizații au subliniat importanța informării, formării și sprijinirii continue a cadrelor didactice pentru implementarea eficientă a acestei proceduri.

Procedura de management a cazurilor ușoare de violență între elevi este prezentată în cadrul acestui proces, includând situațiile în care se aplică, rolul părinților, profesorilor și directorului școlii în această abordare.

În cazurile serioase de violență, în care părinții elevilor implicați refuză consilierea școlară, procedura poate implica o hotărâre judecătorească pentru a-i obliga să participe.

Ligia Deca, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educației, a menționat că procedura cuprinde „toți pașii necesari în procesul de gestionare a cazurilor de violență școlară. Aceasta oferă un ghid ușor de urmărit, permițând intervenții rapide și bine coordonate.”

Iată comunicatul Ministerului Educației:

„Ministerul Educației a organizat, astăzi, o amplă consultare pe marginea Procedurii privind managementul cazurilor de violență asupra antepreșcolarilor/ preșcolarilor/ elevilor și a personalului școlii, precum și a altor situații corelate, în mediul școlar și a suspiciunii de violență asupra copiilor în afara mediului școlar.

La dezbaterea moderată de Ministrul Educației, Ligia Deca, au participat peste 20 de reprezentanți ai elevilor, ai profesorilor și părinților, ai societății civile, dar și ai instituțiilor partenere (Direcția Siguranță Școlară, Agenția Națională Antidrog). Scopul discuției a fost analizarea observațiilor și propunerilor primite în perioada de consultare publică, derulată începând cu 19 iulie, privind modalitățile de lucru, regulile de aplicat și responsabilitățile persoanelor implicate în managementul cazurilor de violență, precum și în gestionarea altor situații corelate.

„Prevenirea și combaterea violenței în mediul școlar reprezintă priorități ale mandatului meu. M-a bucurat entuziasmul cu care a fost primită această procedură de către elevi, profesori, părinți și de către reprezentanții organizațiilor non-guvernamentale. Toți cei prezenți la consultarea de astăzi au apreciat demersul nostru și inițiativa de a aduna, într-un singur document, toți pașii ce trebuie parcurși în procesul de gestionare a unui caz de violență școlară. Avem, astfel, un traseu ușor de urmărit, ceea ce oferă posibilitatea intervenției rapide și coordonate”, a declarat Ministrul Educației, Ligia Deca.

Cei mai mulți dintre reprezentanții organizațiilor prezente au atras atenția asupra importanței informării, formării și susținerii pe termen lung a personalului din învățământ privind aplicarea acestei proceduri. Ministerul Educației lucrează, în prezent, la materiale tematice de informare și va solicita structurilor subordonate să inițieze întâlniri de informare și colaborare cu instituțiile partenere, la începutul anului școlar 2023 – 2024.

Reamintim că procedura inițiată și propusă de Ministerul Educației are în vedere:

  • fapte de violență (cazuri ușoare și grave) între antepreșcolari/preșcolari/elevi, săvârșite în mediul școlar;
  • fapte de violență asupra antepreșcolarilor/preșcolarilor/elevilor, săvârșite de membri ai personalului unității de învățământ, în mediul școlar;
  • fapte de violență asupra personalului unității de învățământ, săvârșite de elevi, în mediul școlar;
  • situații corelate: suspiciune de port sau folosire, fără drept, de obiecte periculoase; suspiciune de implicare în alte infracțiuni (furt, tâlhărie); suspiciune de consum de substanțe psihoactive;
  • suspiciuni de violență comisă asupra copilului în afara mediului școlar (violență domestică, trafic de persoane etc.).”

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *