În anul 2023, unii profesori nu au primit plățile restante conform ordonanței de urgență nr. 48 din 2022, conform informațiilor furnizate de Edupedu.ro. Aceste plăți, cunoscute sub denumirea de tranșa a II-a, reprezintă 25% din diferențele salariale acumulate în perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021.

În conformitate cu ordonanța menționată anterior, acești angajați ar fi trebuit să primească aceste sume până la data de 30 iunie a acestui an.

Până în data de 24 august, inspectoratele școlare sunt obligate să transmită Ministerului Educației situația cheltuielilor, conform unui document obținut de Edupedu.ro. Aceste calcule trebuie să fie verificate de către auditul inspectoratului școlar, în conformitate cu cerințele Curții de Conturi.

La data de 2 martie, Ministerul Educației a impus un nou termen limită inspectoratelor școlare pentru a furniza liste cu privire la plățile restante rezultate din aplicarea Ordonanței de Urgență nr. 48 din 14 aprilie 2022. Mai exact, peste 80 de instituții de învățământ nu au transmis sumele necesare rezultate din etapele I și II ale OUG 48/2022, conform circularei emise de minister.

Este de menționat că în luna noiembrie, Ministerul Educației a emis o circulară prin care a cerut instituțiilor de învățământ să furnizeze „cuantumul sumelor necesare de plată” pentru hotărârile judecătorești referitoare la drepturile salariale și dobânzile obținute prin hotărâri judecătorești de către profesori și personalul din școli și grădinițe. Termenul limită pentru această solicitare a fost 25 noiembrie 2022.

Ordonanța de urgență nr. 48/2022, aprobată în aprilie, stipulează că „profesorii vor primi în termen de 3 luni prima tranșă de 5% pentru plata diferențelor salariale, pentru perioada 2017-2021. Sumele necesare acordării diferențelor de drepturi salariale se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației”, a precizat Cîmpeanu. Conform acestui program, prima tranșă ar fi trebuit să fie efectuată „realist în septembrie, împreună cu lichidarea pe luna august”.

Suma totală necesară pentru plata diferențelor salariale este plătită treptat, pe o perioadă de 5 ani, începând de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, în următoarele proporții:

  • În primul an de la data intrării în vigoare, se plătește 5% din valoarea diferențelor salariale.
  • În al doilea an, se plătește 10% din valoarea diferențelor salariale.
  • În al treilea an, se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale.
  • În al patrulea an, se plătește 25% din valoarea diferențelor salariale.
  • În al cincilea an, se plătește 35% din valoarea diferențelor salariale.

Pentru anul 2023, plata acestor sume se face într-o singură tranșă, până la data de 30 iunie.

Conform ordonanței, cei care și-au schimbat locul de muncă în perioada 1 iulie 2017 – 31 august 2021 sau au lucrat la mai mulți angajatori în aceeași perioadă trebuie să primească sumele respective proporțional cu perioada lucrată la fiecare angajator.

Impactul bugetar estimat este de 1,20 miliarde de lei, distribuit pe o perioadă de cinci ani, între 2022 și 2026.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *