Boala Chaple este o afecțiune extrem de rară, cu transmitere ereditară, cauzată de mutații la nivelul genei CD55. Aceste mutații determină sistemul complementului să atace celulele sănătoase ale corpului uman, având potențialul de a provoca afecțiuni cardiovasculare sau gastrointestinale cu potențial letal.

Estimările actuale indică existența a aproximativ 100 de pacienți la nivel global afectați de boala Chaple.

Compania farmaceutică Regeneron a anunțat obținerea aprobării de la Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA pentru medicamentul Veopoz (pozelimab-bbfg), destinat tratării pacienților adulți și pediatrici (cu vârsta de minimum 1 an) cu boala Chaple.

Veopoz reprezintă un anticorp monoclonal ce acționează împotriva unei proteine implicate în activarea sistemului complementului, denumită factor al complementului C5.

Această autorizare a fost acordată pe baza rezultatelor obținute în cadrul unui studiu clinic de fază 2/3, în care au fost înrolați doar 10 pacienți cu vârste cuprinse între 3 și 19 ani.

Pe durata studiului, toți pacienții tratați cu pozelimab-bbfg au atins niveluri normale de albumină serică și imunoglobulină G începând din săptămâna 12 și au menținut aceste niveluri până în săptămâna 72 de la începerea tratamentului.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *