În situl arheologic Tell Erani din Israel, o echipă de arheologi a dezvăluit o poartă de oraș cu o vechime de 5.500 de ani, marcând cea mai veche descoperire de acest tip în regiunea respectivă. Anunțul a fost făcut marți de autorități, potrivit agențiilor DPA și Xinhua.
Această descoperire remarcabilă a provocat o reevaluare a momentului care a marcat începutul urbanizării în această zonă.
Poarta a fost identificată în situl Tell Erani în timpul pregătirilor pentru instalarea unei conducte de apă planificate, în apropierea orașului Kiryat Gat, conform Autorității Israeliene pentru Antichități (IAA).
Tell Erani, cu o suprafață de aproximativ 150.000 de metri pătrați, a reprezentat un centru urban important în epoca bronzului timpuriu, conform surselor menționate.
„Este prima dată când o poartă atât de masivă, din epoca bronzului timpuriu, a fost descoperită”, a declarat conducătoarea sitului, Emily Bischoff.
Această poartă a făcut parte din sistemul de fortificații al orașului, semnificând începutul urbanizării în sudul Levantului, a subliniat IAA.
Partea bine conservată a porții, având o înălțime de 1,5 metri și fiind conectată la zidurile orașului antic descoperite în săpăturile anterioare, include un pasaj construit din blocuri mari de piatră, ce duce în interiorul orașului. Poarta a fost flancată de două turnuri de piatră, separate de rânduri de cărămizi din pământ.
Construcția acestei porți a implicat cel mai probabil un efort considerabil, având în vedere că pietrele au fost transportate de la distanță, iar cărămizile din pământ au fost special realizate.
„Această poartă nu a fost construită de indivizi izolați. Sistemul de fortificații este o dovadă a organizării sociale care reprezintă începutul procesului de urbanizare”, a subliniat Bischoff.
Până acum, specialiștii considerau că urbanizarea acestei zone a început acum aproximativ 5.200 de ani, cu 300 de ani mai târziu decât sugerează această nouă descoperire, conform Agerpres.
„Probabil că toți trecătorii, fie că erau comercianți sau inamici care doreau să pătrundă în oraș, trebuiau să treacă prin această poartă impresionantă”, a afirmat Martin-David Pasternak, cercetător în cadrul IAA.
„Poarta nu numai că asigura apărarea așezării, dar transmitea și mesajul că intri într-o așezare importantă și bine organizată din punct de vedere politic, social și economic”, a adăugat el.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.