16 tineri au câștigat un proces de climă în istanță! Statul le-a încălcat dreptul consituțional de a trăi într-un mediu nepoluat.

Montana încalcă drepturile tinerilor cu politici care interzic statului să ia în considerare efectele schimbărilor climatice atunci când analizează proiectele de extracție a cărbunelui, extracția de gaze naturale și alte proiecte de combustibili fosili, a declarat luni un judecător de stat, conform Reuters.

În hotărârea sa, Judecătoarea Kathy Seeley a spus că emisiile de gaze cu efect de seră din Montana s-au dovedit a fi „un factor substanțial” în cauzarea impactului climatic asupra mediului din Montana, dăunând tinerilor activisti.

Cei 16 reclamanți au dat în judecată Montana în 2020, când aveau vârste cuprinse între 2 și 18 ani, susținând că autorizarea statului pentru proiecte precum producția de cărbune și gaz natural a exacerbat criza climatică, în ciuda unui amendament din 1972 la constituția Montanei care impunea statului să protejeze și să îmbunătățească mediul.

Seeley a spus că reclamanții au un „drept constituțional fundamental la un mediu curat și sănătos.” Ea a adăugat că politicile care interzic agențiilor de stat să ia în considerare impactul asupra climei și asupra emisiilor atunci când aprobă proiectele pe combustibili fosili sunt neconstituționale.

Julia Olson, un avocat al Our Children’s Trust, care i-a reprezentat pe tineri, a numit decizia un „câștig uriaș pentru Montana” și a spus că decizii similare ar putea urma în diferite state.

Michael Gerrard, directorul Centrului Sabin pentru Dreptul Schimbărilor Climatice de la Columbia Law School, a remarcat că descoperirile lui Seeley, care subliniază schimbările climatice ca fiind o amenințare semnificativă pentru sănătate și mediu, ar putea servi ca o forță motivatoare pentru acțiunile legale în statele cu prevederi constituționale similare.

El a descris-o drept „cea mai solidă decizie privind schimbările climatice pronunțată vreodată de vreo instanță”.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *