Analiza activității genelor în celulele imune ale creierului persoanelor cu boala Alzheimer dezvăluie un comportament diferit față de celulele din creiere sănătoase, potrivit unei cercetări. Această descoperire indică faptul că modificarea comportamentului acestor celule ar putea oferi o posibilă abordare pentru tratarea bolii Alzheimer, conform explicatiilor oferite de Katherine Prater, expertă în neurologie și neuroinflamație la Facultatea de Medicină a Universității Washington.

Katherine Prater afirmă că „dacă putem înțelege activitatea acestor celule, am putea avea oportunitatea să intervenim asupra comportamentului lor prin tratamente care să prevină sau să încetinească evoluția acestei boli”.

Studiul realizat de echipa sa, în colaborare cu UW Medicine, Centrul de Cancer Fred Hutchinson, Universitatea de Stat din Arizona și Universitatea din Carolina de Nord, a fost publicat în revista Nature Aging.

Echipa de cercetare s-a concentrat pe celulele imune numite microglia, care au roluri esențiale în creier, inclusiv promovarea dezvoltării creierului și protecția împotriva infecțiilor. Totuși, rolul lor în boala Alzheimer a fost mai puțin înțeles până acum.

Cercetătorii au examinat genele active din microglia prelevate din creierele a 12 persoane decedate din cauza Alzheimer și a 10 persoane sănătoase. Prin analizarea genelor active, au observat că există 10 subpopulații de microglia cu caracteristici și comportamente distincte în funcție de activitatea genelor. Deși populațiile de microglia erau similare în ambele grupuri, existau diferențe în proporția lor, anumite subpopulații fiind mai răspândite în creierele afectate de Alzheimer.

Cu toate acestea, cercetătoarea Katherine Prater subliniază că momentan nu se poate stabili dacă aceste diferențe sunt cauza sau consecința bolii Alzheimer, și că studiile ulterioare sunt necesare pentru a determina exact modul în care microglia contribuie la această boală.

În concluzie, această cercetare deschide perspective interesante asupra modului în care celulele imune din creier pot influența evoluția bolii Alzheimer și oferă potențiale direcții pentru tratamente viitoare.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *