Sursă foto: Ziarul Lumina

Marți, 15 august, vechea Mănăstire Sinaia din stațiunea prahoveană cu același nume și-a celebrat hramul istoric. În cadrul acestui eveniment, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a binecuvântat noul Altar de vară din parcul complexului monahal și a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În plus, a avut loc inaugurarea pergolei din partea de est a bisericii mari, care amintește de vremurile de demult și este evocată prin imagini documentate cu grijă în arhive.

În ziua sărbătorii ortodoxe a Adormirii Maicii Domnului, care este și hramul bisericii vechi a Mănăstirii Sinaia, construită la sfârșitul secolului al 17-lea, turiștii și credincioșii stațiunii Sinaia au luat parte la binecuvântarea Altarului de vară al mănăstirii. Această slujbă a fost oficiată dimineața de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Noul Altar de vară se găsește într-un cadru natural care impresionează prin culorile și peisajul său, în parcul mănăstirii, inaugurat anul trecut în aceeași zi de sărbătoare.

În continuare, în liniștea oazei turistice de sub înălțimile codrilor care păreau să ocrotească mănăstirea, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, printre care s-au numărat părintele arhimandrit David Petrovici, starețul Mănăstirii Caraiman și exarh pentru zona muntoasă a Arhiepiscopiei Bucureștilor, precum și părintele arhimandrit Macarie Bogus, starețul Mănăstirii Sinaia.

În cuvântul său de învățătură, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a evidențiat însemnătatea Maicii Domnului în întreaga lume și a explicat de ce este atât de venerată: „Maica Domnului, în calitatea ei de Născătoare de Dumnezeu, este cea mai înaltă ființă umană care a trăit vreodată pe pământ. Ea a fost subiectul alegerii și binecuvântării unice a Preasfintei Treimi, de a-L aduce în lume pe unul din Treime, pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Pentru acest lucru, Biserica a rânduit ca pe parcursul anului bisericesc, de la 1 septembrie și până la 31 august, Maica Domnului să fie cinstită în 10 zile speciale de închinare dedicate ei. Desigur, ea este nelipsită la fiecare rugăciune a Bisericii, la fiecare slujbă. Din aceste 10, șapte zile sunt înscrise în calendar cu culoare roșie, ceea ce înseamnă că sunt ținute prin nelucrare, participare la biserică, rugăciune și printr-o grijă ca noi prin tot ceea ce facem în ziua aceea să aducem cinstirea cuvenită Maicii lui Dumnezeu. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost fixată de Sfinții Părinți după praznicul Schimbării la Față a Domnului, pentru a arăta că Maica Domnului este mai cinstită decât heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât serafimii și decât cele nouă cete îngerești, care numără o mulțime de ființe cerești”.

Ca o recunoaștere a sprijinului și efortului depus în proiect, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a înmânat diplome omagiale pentru „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și medalii primarului orașului Sinaia, Vlad Oprea, arhitectului Daniel Sabău, precum și lui George Alexandru Șchiopu.

Evenimentul a culminat cu o binecuvântare și cu inaugurarea lucrărilor realizate la pergola așezământului monahal, care invită la meditație și rugăciune. Mai apoi, a avut loc un concert simfonic în parcul Mănăstirii Sinaia.

Sursă: Ziarul Lumina

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *