Miercuri, Ministrul Energiei din Ucraina, Gherman Galuşcenko, a anunțat că țara sa nu are în plan să inițieze negocieri cu Moscova pentru prelungirea contractului privind tranzitul gazelor rusești pe teritoriul ucrainean, acordul urmând să expire anul viitor, conform informațiilor furnizate de Reuters.

„Cu siguranţă nu vom fi parte la discuţiile cu ruşii, este absolut evident”, a declarat el pentru serviciul ucrainean al postului american de radio Vocea Americii.

Rusia a afirmat că ar fi deschisă să exploreze posibilitatea de a extinde contractul prin care permite trimiterea de gaze către Europa prin Ucraina și după anul 2024, în cazul în care Uniunea Europeană, care și-a asumat obiectivul de a renunța la gazul rusesc până în 2027, mai are nevoie de astfel de aprovizionări.

Galuşcenko a exprimat opinia că există probabilitate mare ca cererea pentru gazul rusesc să scadă semnificativ în țările europene.

„Anul viitor va arăta dacă Europa poate funcţiona fără gaz rusesc”, a declarat acesta, citat de Voice Of America. „Văd toate precondiţiile pentru ca acest lucru să se întâmple”, a adăugat ministrul ucrainean al energiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *