Deși vacanta la mare sau la piscina ne salvează de vara cea călduroasă, specialiștii au descoperit că sănătatea ne poate fi afectată oricum prin afectiuni ale pielii sau infecții respiratorii și multe altele din cauza apei.

INSP ne-a asigurat că putem intra în mare, însă e nevoie să fim extrem de atenti la următoarele detalii:

  • evitarea înghiţirii apei din mare;
  • îmbăierea doar în zone monitorizate din punct de vedere al calităţii apei de îmbăiere prin examene microbiologice de laborator;
  • respectarea normelor generale de igienă;
  • utilizarea grupurilor sanitare publice;
  • efectuarea duşurilor după îmbăiere;
  • consumul apei potabile doar din surse monitorizate şi avizate sanitar.

Foarte important este să nu ne gândim că acestea se aplică doar în cazul apei mării, ci peste tot pe unde mergem dacă nu suntem siguri că este bine igienizat totul.

,,Otita de piscină poate provoca disconfort şi durere de ureche, uneori extrem de intensă şi care apare mai ales la atingere, cu roşeaţă şi îngustarea conductului. De asemenea, simptomele pot include senzaţia de ureche înfundată, secreţii din ureche şi reducerea auzului. În unele cazuri, pot apărea şi febră şi umflarea ganglionilor limfatici din jurul urechii. Infecţia micotică (fungică) a urechii externe este de asemenea favorizată de umezeală şi se manifestă în primul rând cu mâncărimi, dar şi cu ureche înfundată, secreţii. Netratată la timp, în cazul tulpinilor fungice mai agresive există cazuri când erodează timpanul şi deci lasă sechele pe auz. Un dop de cerumen la contact cu apa se poate manifesta prin scăderea auzului şi chiar cu durere”, a explicat dr. Covaci Anca, medic primar ORL în cadrul clinicii Medikali.

,,Pentru cei care au o sensibilitate aparte sau au în istoric mai multe episoade de otită, se recomandă dopurile pentru urechi, care pot fi de ajutor în prevenirea pătrunderii apei în canalul urechii. Există variante disponibile la comerciant sau puteţi apela la unele personalizate, realizate de către audioprotezişti. Cei care au primit în prealabil avizul medicului specialist, pot pune în ureche, la ieşirea din apă, soluţii dezinfectante şi cu efect desicant, precum alcoolul boricat. Cel mai important, după fiecare şedinţă de înot, asiguraţi-vă că vă uscaţi urechile cu atenţie folosind o cârpă moale/colţul de la prosop sau şerveţele de hârtie. Înclinaţi-vă capul pe o parte şi trageţi uşor de pavilion pentru a permite apei să se scurgă din ureche”, a precizat medicul, potrivit unui comunicat de presă.

Infecțiile urinare și diareea

Nisipul, apa sărată și clorul reprezintă factori semnificativi în declanșarea infecțiilor urinare. Bacteriile intră în tractul urinar prin uretră și încep să se propage în vezica urinară. Diareea constituie una dintre cele mai comune probleme legate de utilizarea piscinei, fiind generată de paraziții cunoscuți sub numele de cryptosporidium. De asemenea, aproximativ jumătate din cazurile de diaree au la bază această bacterie.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *