Un caz remarcabil a ieșit în evidență, în care picioarele unui pacient care suferea de Covid prelungit au manifestat o nuanță albastră în doar 10 minute de stat în picioare, subliniind astfel necesitatea unei mai mari conștientizări asupra acestui simptom în rândul persoanelor afectate de această afecțiune. Oamenii de știință au atras atenția asupra acestui caz prin publicarea unui studiu de caz relevant, care a avut loc într-un context medical.
Studiul descrie detaliat situația unui bărbat în vârstă de 33 de ani, care a dezvoltat o afecțiune numită acrocianoză – o tulburare vasculară periferică, caracterizată prin colorarea albastră (cianoză) a pielii și a mucoaselor datorită scăderii nivelului de oxihemoglobină din sânge.
La numai un minut după ce s-a ridicat din poziția așezat, picioarele pacientului au început să prezinte o nuanță roșiatică și ulterior au devenit din ce în ce mai intens albastre în timp, iar venele au devenit mai evidente și proeminente.
După aproximativ 10 minute, nuanța albastră era foarte vizibilă, iar pacientul a descris senzația de greutate și mâncărime la nivelul picioarelor.
Culoarea normală a pielii s-a reinstaurat în doar două minute de când bărbatul a revenit la poziția așezată, evidențiind astfel un fenomen remarcabil și sugerând legătura dintre Covid prelungit și manifestările vasculare neobișnuite.
Un pacient a relatat că a început să observe schimbări de culoare la nivelul picioarelor sale după ce a fost infectat cu virusul Covid-19. După investigații, i s-a diagnosticat sindromul de tahicardie ortostatică posturală (PoTS), o afecțiune care determină o creștere neobișnuită a frecvenței cardiace atunci când persoana se află în poziție verticală.
„Am asistat la un caz remarcabil de acrocianoză la un pacient care nu experimentase această problemă înainte de infectarea sa cu Covid-19”, a declarat dr. Manoj Sivan, profesor clinic asociat și consultant onorific în medicină de reabilitare la Facultatea de Medicină a Universității Leeds din Anglia.
Dr. Sivan a subliniat că pacienții care se confruntă cu acest simptom ar putea să nu recunoască faptul că ar putea fi asociat cu Covid-19 sau cu disautonomie de lungă durată, ceea ce poate cauza îngrijorare. De asemenea, el a menționat că medicii ar putea să nu fie conștienți de legătura dintre acrocianoză și Covid-19 prelungit.
Este important să creștem nivelul de conștientizare cu privire la disautonomie în cazul Covid-19 prelungit, astfel încât medicii să fie pregătiți să ofere tratament corespunzător pacienților, a subliniat dr. Sivan.
Covid-19 prelungit afectează mai multe sisteme din corp și prezintă o gamă variată de simptome, care pot limita capacitatea pacienților de a duce la bun sfârșit activitățile zilnice.
Cercetările au demonstrat că această boală poate afecta sistemul nervos autonom, responsabil de controlul tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.
Acrocianoză a fost observată anterior la copii care sufereau de disfuncții ale sistemului nervos autonom (disautonomie), o manifestare obișnuită în cazul sindroamelor post-virale.
Studiile anterioare ale echipei conduse de dr. Sivan au evidențiat că disautonomia și PoTS apar frecvent la persoanele care suferă de Covid-19 prelungit.
Disautonomia este prezentă și în alte afecțiuni cronice, precum fibromialgia și encefalomielita mialgică, cunoscută sub numele de sindrom de oboseală cronică sau ME.
„Este esențială creșterea conștientizării cu privire la disautonomie în cazul afecțiunilor cronice, dezvoltarea unor metode mai eficiente de evaluare și gestionare, precum și efectuarea de cercetări suplimentare pentru a înțelege mai bine acest sindrom. Aceasta ar permite pacienților și medicilor să abordeze într-un mod mai eficient aceste afecțiuni”, a accentuat dr. Sivan.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.