În declarația sa de vineri, Virgil Ștefan Nițulescu, managerul Muzeului Național al Țăranului Român, a exprimat că, în cazul în care proiectul de ordonanță privind diminuarea deficitului bugetar ar fi implementat, aproximativ 45% dintre muzeele din România ar avea de suferit și s-ar putea să nu mai poată funcționa.

Virgil Ştefan Niţulescu: „Există un proiect de ordonanţă a Guvernului, care urmăreşte distrugerea muzeelor României. Dacă această ordonanţă de urgenţă va intra în vigoare, 45% din muzeele României vor dispărea pur şi simplu. Va fi un atentat la cultura naţională şi la identitatea culturală a României.

Aceasta este o poziţie pe care eu am inserat-o într-un apel adresat Guvernului României în numele a cinci organizaţii neguvernamentale care se ocupă de protejarea patrimoniului cultural naţional al României şi suntem hotărâţi să mergem împotriva Guvernului până la capăt. Deci nu vom accepta niciun fel de decizie care va afecta cultura română. Nu vreau ca Guvernul României să reducă deficitul bugetar pe seama noastră.”

Managerul Muzeului Naţional al Ţăranului Român a criticat împrumuturile realizate „fără discernământ”, precum și „acordarea unor pensii nejustificate pentru indivizi care nu le merită și promovarea unor acte avansate pentru persoane precum cele de la ASF”.

„Nu suntem noi cei care suportăm consecințele, noi suntem cei care păstrează identitatea culturală națională”, a adăugat managerul MNŢR.

Vineri seară, Virgil Ştefan Niţulescu a participat la evenimentul de deschidere a expoziţiei de pictură intitulată „Flăcări și corăbii, mărturii din Banat și Transilvania”, realizată de artistul și restauratorul Ioan Muntean de la Muzeul Naţional Brukenthal. Expoziția a fost găzduită în Sala Irina Nicolau a Muzeului Ţăranului.

Diverse organizaţii profesionale și ale societăţii civile care se implică în protejarea patrimoniului cultural au cerut Guvernului, prin intermediul unui apel, să renunţe la măsurile care ar „decima” structura instituţională a culturii și la planurile de descentralizare a Direcţiilor Judeţene pentru Cultură.

Virgil Ştefan Niţulescu: „Luând act de informaţiile comunicate în mass-media referitoare la intenţia Guvernului de a introduce în pachetul de măsuri fiscal-bugetare anunţate, menite să reducă deficitul bugetar, o serie de măsuri cu impact negativ grav asupra sistemului instituţional din domeniul culturii şi al protejării patrimoniului cultural, între care desfiinţarea sau comasarea de instituţii – biblioteci publice, teatre, muzee, centre şi aşezăminte culturale – şi descentralizarea Direcţiilor Judeţene pentru Cultură, comunicăm dezacordul nostru ferm faţă de aceste propuneri şi solicităm abandonarea lor.

Ne manifestăm în acelaşi timp deschiderea şi disponibilitatea de a contribui, alături de instituţiile statului, la înţelegerea corectă a situaţiei actuale a sectorului şi la identificarea de soluţii pozitive şi aplicabile.”

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *