Sursă foto: Playtech

Perioadele caniculare anticipate în România și pe întreg continentul prezintă un risc considerabil, inclusiv pentru persoanele sănătoase, însă pentru pacienții cu cancer, pericolele sunt mai accentuate. Dr. Andreea Daniela Caloian, medic specialist în oncologie și hematologie la Ovidius Clinical Hospital, subliniază că printre principalele amenințări cu care se confruntă acești pacienți se numără deshidratarea, epuizarea termică și riscul de insolare.

Pentru cei mai mulți pacienți cu cancer, menținerea nivelului adecvat de hidratare reprezintă, de obicei, unul dintre cele mai mari obstacole. Atât boala în sine, cât și efectele secundare ale tratamentului, cum ar fi greața, inapetența, modificările gustului sau diareea, pot duce la situații în care pacienții nu pot consuma alimente și lichide în cantitățile obișnuite. Această situație se soldează adesea cu deshidratarea.

În general, controlul temperaturii corpului nu reprezintă o problemă majoră pentru majoritatea pacienților cu cancer. Cu toate acestea, umiditatea crescută dificultează procesul de răcire prin transpirație al organismului, ceea ce înseamnă că este recomandabil să se evite locurile foarte calde. Chiar dacă exercițiile ușoare sau plimbările pot avea beneficii pentru starea psihologică a pacienților cu cancer, în zilele toride, este mai prudent să se rămână în interior, într-un mediu cu aer condiționat. Primele semne de deshidratare pot include dureri de cap și greață, precum și senzații de slăbiciune, amețeală, constipație și oboseală. De asemenea, durerile de cap și greața pot indica epuizarea termică sau insolația.

Efectele secundare ale tratamentului cancerului pot provoca deshidratare, astfel încât medicii fac tot ce pot pentru a preveni acest lucru, de aceea, unul dintre primele lucruri pe care medicul îl întreabă de obicei pacienții este cât de multe lichide au băut. Anumite tipuri de chimioterapie sau radioterapia pot face pacienții cu cancer mai sensibili la lumina soarelui. Dar riscul depinde de tipul de cancer și de tratamentele urmate. Unii oameni presupun că, dacă radioterapia este aplicată la nivelul pieptului pentru cancerul de sân, atunci  își pot expune picioarele sau brațele la soare, lucru care nu este adevărat. În timp ce terapiile sistemice, cum ar fi chimioterapia, pot afecta întregul corp, efectele secundare ale radiațiilor sunt de obicei limitate la o parte specifică”, explică Dr. Andreea Daniela Caloian, medic specialist oncologie și hematologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital.

Mai multe informații găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *