Sursă foto: Atelierul de STIRI

Ministerul Educației a cerut o suplimentare a bugetului de peste 9,1 miliarde de lei în cadrul rectificării bugetare. Această solicitare vine în contrast cu suma inițială de 32,5 miliarde de lei alocată Ministerului Educației în Legea bugetului de stat pentru 2023, reprezentând o creștere semnificativă de 28%.

Din această sumă suplimentară, cea mai mare parte, respectiv 3,8 miliarde de lei, este destinată majorărilor salariale din sectorul învățământului, obținute în urma grevei generale din luna mai și iunie. În cazul în care aceste cereri vor fi aprobate, bugetul total al Ministerului Educației ar ajunge la 41,6 miliarde de lei.

Inițial, pentru anul 2023, Ministerul Educației a primit o alocare de 2,1% din Produsul Intern Brut (PIB), în timp ce bugetul alocat Educației la nivelul Guvernului a însumat 3,2% din PIB. Conform noii legi a învățământului, pentru anul 2024, Guvernul ar trebui să aloce cel puțin 15% din cheltuielile Bugetului General Consolidat, reprezentând aproximativ 6% din PIB.

Tot în cadrul rectificării bugetare din luna august, Ministerul Educației a solicitat o majorare a fondurilor pentru Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu 3 miliarde de euro, conform aceleiași surse. Această sumă este destinată plăților către școli și universități care au aplicat pentru programele de reformă finanțate prin fonduri europene.

Informațiile furnizate arată că există restanțe în finanțarea școlilor din programul PNRAS, care vizează reducerea abandonului școlar. În prezent, instituțiile de învățământ nu au primit finanțarea necesară pentru cheltuielile și investițiile efectuate în 2022. Ministerul Educației a promis că aceste fonduri vor fi alocate în cadrul rectificării bugetare din luna august.

În ceea ce privește măsurile prevăzute în noile legi ale Educației, care vor intra în vigoare în toamna aceasta, Ministerul Educației a solicitat Ministerului Finanțelor o alocare suplimentară de 2 miliarde de lei în cadrul rectificării bugetare programate pentru această lună. Din această sumă, aproape 1,67 miliarde de lei sunt destinați plății burselor elevilor. Potrivit Legii Învățământului preuniversitar, elevii vor primi burse școlare între 300 și 3.000 de lei lunar începând cu luna septembrie 2023.

Pentru asigurarea transportului elevilor la școală, inclusiv naveta, Ministerul Educației a cerut fonduri suplimentare în valoare de 160 de milioane de lei, iar pentru programul de masă caldă în școli s-au solicitat 195 de milioane de lei. Acest program nu a fost bugetat inițial pentru prima parte a anului școlar 2023-2024.

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *