Trombocitele, cunoscute și sub denumirea de plachete sangvine, sunt componente specializate ale sângelui responsabile de formarea cheagurilor în cazul rănilor și leziunilor, contribuind la coagularea și vindecarea. Infecțiile virale, afecțiunile autoimune și alte patologii pot duce la o scădere a numărului de trombocite în organism, cunoscută sub numele de trombocitopenie.
În cazuri rare, nivelul extrem de scăzut al trombocitelor poate cauza hemoragii interne periculoase, inclusiv în creier, având potențial fatal.
Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității din Carolina de Nord (UNC), Dr. Stephan Moll și Dr. Jacquelyn Baskin-Miller, au identificat o legătură între infecția cu adenovirus și o tulburare rară de coagulare a sângelui.
Este pentru prima dată când acest virus respirator comun, care provoacă simptome asemănătoare răcelii și gripei, este asociat cu formarea cheagurilor de sânge și trombocitopenia severă.
Dr. Stephan Moll, profesor de medicină în domeniul hematologiei la UNC, a menționat: „Această tulburare asociată adenovirusului este acum recunoscută ca una dintre cele patru tulburări anti-PF4.”
Cercetătorii speră că această descoperire va contribui la diagnosticarea timpurie și optimizată, precum și la îmbunătățirea rezultatelor pentru pacienții care dezvoltă această afecțiune periculoasă.
Această cercetare, publicată în revista medicală New England Journal of Medicine (NEJM) joi, aruncă o nouă lumină asupra rolului virusului în declanșarea tulburărilor de coagulare legate de factorul 4.
Această descoperire deschide noi perspective de cercetare, deoarece mai există multe întrebări fără răspuns în privința cauzelor și modului de apariție a acestei afecțiuni, precum și a grupurilor de indivizi cei mai predispuși la dezvoltarea sa.
Tulburările anti-PF4 și asocierea lor cu infecția cu adenovirus
În cazul tulburărilor anti-PF4, sistemul imunitar al pacientului produce anticorpi împotriva factorului plachetar-4 (PF4), o proteină eliberată de trombocite. Legarea anticorpilor la PF4 poate declanșa eliminarea rapidă a trombocitelor din sânge, cauzând coagularea sângelui și, implicit, scăderea numărului de trombocite.
În unele cazuri, anticorpii anti-PF4 sunt declanșați de expunerea la heparină, ceea ce poartă numele de trombocitopenie indusă de heparină (TIH). În alte situații, acești anticorpi apar ca o reacție autoimună, fără expunere la heparină, cunoscută sub numele de „TIH spontană”.
În ultimii ani, s-a observat că trombocitopenia poate să apară în cazuri rare după vaccinarea cu vaccinurile împotriva COVID-19 bazate pe vectori adenovirali. Aceste vaccinuri sunt diferite de cele dezvoltate în Statele Unite, precum cele de la Moderna și Pfizer, care utilizează tehnologia ARN mesager (ARNm).
Această afecțiune este denumită trombocitopenie trombotică imună indusă de vaccin (TTIV).
Drumul către descoperire
Cercetarea a început când un copil în vârstă de 5 ani, diagnosticat cu infecție cu adenovirus, a dezvoltat un cheag de sânge periculos în creier și trombocitopenie severă, necesitând spitalizare.
Medicii au exclus expunerea la heparină sau vaccinurile COVID-19 ca factori declanșatori ai afecțiunii. Ulterior, s-a observat că ambii pacienți aveau „TIH spontană” asociată cu infecția cu adenovirus.
Această cercetare a adus lumină asupra unei noi conexiuni între infecție virală și tulburările de coagulare, având potențial de impact asupra diagnosticului și tratamentului în viitor.
Mai multe știri pe republikanews.ro.
Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.