Joi, în cadrul ședinței Guvernului, se discută posibilitatea aprobării unui proiect de lege ce vizează revizuirea articolului 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal, referitor la incitarea la ură sau discriminare. Această schimbare vine în urma unui scandal generat de trapperul Gheboasă la festivalul Untold.

Conform propunerii de modificare, „incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

În prezent, conform legislației în vigoare, articolul 369 din Legea 286/2009, intitulat „Incitarea la ură sau discriminare”, sancționează „incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane” cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.

De asemenea, în această ședință de Guvern, ar putea fi aprobat și un proiect de ordonanță pentru modificarea și completarea OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. Printre altele, acest proiect reglementează posibilitatea înmatriculării temporare a autovehiculelor sau remorcilor „în situația în care proprietarul nu are domiciliul, reședința sau sediul în România și optează pentru înmatricularea în alt stat”.

De asemenea, se ia în considerare instituirea unui cadru unitar pentru solicitarea înregistrării vehiculelor prin mijloace informatice, atât pentru proprietari sau deținători mandatați, cât și pentru companiile autorizate să vândă vehicule noi și companiile de leasing.

Un alt subiect discutat în cadrul ședinței guvernamentale este optimizarea implementării proiectelor finanțate din surse externe nerambursabile. De asemenea, se propune aprobarea unui amendament convenit între Guvernul României și Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei la Acordul-cadru de împrumut pentru finanțarea proiectului de reabilitare a monumentelor istorice din România.

În plus, se analizează posibilitatea contribuției voluntare a României la bugetul Fondului Internațional pentru Diversitate Culturală, iar Guvernul ia în considerare măsuri pentru organizarea expoziției „Dacia. Ultima frontieră a Romanității” la Roma, prin colaborarea dintre Ministerul Culturii, Muzeul Național de Istorie a României, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Externe și Institutul Cultural Român.

Un alt aspect pe agenda ședinței guvernamentale îl reprezintă o propunere de investiții în proiectul „HeliPol”, care urmărește creșterea siguranței traficului rutier prin achiziționarea de echipamente și tehnologie de către Poliția Română.

Pe lângă aceste subiecte, în cadrul ședinței de Executiv se va discuta și despre numirea sau rechemarea unor consuli generali, precum și despre situația concediilor medicale acordate și decontate din bugetul Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

Sursă: stiripesurse.ro

Mai multe știri pe republikanews.ro.

Ne găsești pe pagina de Facebook RepublikaNews.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *